Nutritie sanatoasa: 7 secrete de nutritie pentru sanatate
Daca esti o persoana care care se ingrijeste de sanatatea si nutritie—trebuie sa fii din moment ce citesti acest articol- mai mult ca sigur, stii deja ce alimente sa consumi si pe care sa le eviti(cele procesate). Chiar daca esti bine documentat in acest domeniu, este posibil sa nu profiti de unele beneficii ascunse ale alimentelor pe care le consumi.
Pentru a profita de intregul potential nutritiv al alimentelor, trebuie sa tii cont de faptul ca legumele, fructele si celelalte alimente integrale pe care le consumam fac parte din organisme vii. Prin urmare au proprile biomecanisme de aparare impotriva pradatorilor—ca noi. Din fericire, substantele produse de aceste organisme vii—micronutrientii, corotenoizii, polifenolii, flavonoidele si alte fitochimicale—ne protejeaza si pe noi ipotriva problemelor de sanatate.
Este important sa crestem potentialul nutritional ale alimentelor. Cateva curiozitati despre unele alimente de baza ar putea sa te surprinda si sa iti ofere noi informatii despre nutritie.
NR. 1: LASA USTUROIUL ZDROBIT 10 MINUTE LA TEMPERATURA CAMEREI
Fara indoiala ca usturoiul da mancarii o aroma incomparabila dar are si reale beneficii pentru sanatate. Multa lume insa foloseste usturoiul intr-un mod gresit. Daca esti dintre cei care zdrobesc usturoiul si il arunca direct in tigaia incinsa, faci o mare greseala!
DUPA CE ZDROBESTI SAU MARUNTESTI USTUROIUL NU-L PUNE DIRECT IN MANCARE CI TINE-L LA TEMPERATURA CAMEREI PENTRU 10 MINUTE
Usturoiul contine un element proteic numit allina si allinaza, o enzima sensibila la caldura. Cand usturoiul este zdrobit sau taiat allina si allinaza sintetizeaza allicina, un compus antimicrobian si anticancerigen, care are beneficii in lupta contra celulelor canceroase si in afectiunile cardiace.
Usturoiul pare a fi alimentul minune. Un grup de certcetatori au aratat ca tratarea termica a usturoiului imediat dupa ce acesta este maruntit sau zdrobit, distruge allinaza—enzima necesara formarii celui mai valoros compus al usturoiului. In acel moment majoritatea proprietatilor curative ale usturoiului sunt anihilate.
Vestea buna este ca poti gati cu usturioi si poti beneficia de calitatile sale recunoscute—si de gustul sau, lasan-ul sa stea 10 minute. Este foarte simplu. Oadata ce l-ai maruntit fereste-l de temperaturi ridicate si lasa-l 10 minute la temperatura camerei, inainte de a-l adauga in mancare. Acest timp scurt de asteptare permite formarea allicinei. Allicina nu se distruge prin preparare termica.
O alternativa este sa consumi usturoiul crud, daca nu ai timp sa astepti.
NR. 2: Nu arunca coaja produselor organice
Coaja este cea mai bogata in nutrienti pentru multe fructe si legume. Multe persoane arunca coaja din considerente de igiena, dar prin aceasta risipesc nutrienti foarte importanti.
Coaja contine principalele substante nutritive ale fructelor si legumelor.
“Dar nu contine foarte multe pesticide?”
Aceasta ingrijorare este legitima tinand cont de metodele moderne de a face agricultura. Chiar daca speli cu consticiozitate fructele si legumele, chimicale periculoase patrund in straurile interne si de aici in corpul tau.
Solutia este sa cumperi doar produse organice
NR. 3: Tine cartofii la rece pentru a le scadea indicele glicemic
Amidonul iti creste nivelul glicemiei la fel de mult ca si zaharul eafinat.
Desi corpul nostru este pregatit sa combata cresterea rapida a glicemiei cu ajutorul insulinei, consumand cu regularitate o cantitate mare de alimente bogate in carbohidrati poate dezvolta o conditie de insulino-rezistenta.
In aceasta situatie, glucoza sanguina nu mai poate fi controlata decat cu ajutorul medicamentelor. Aceasta poate conduce la 2 tipuri de diabet, ce pot cauza probleme cardiace, blocaj renal si chiar amputari daca nu este tratat.
Ce poti sa faci daca iti plac cartofii?
NR. 4: Consuma verdeturile si anumite legume cu grasimi
Adaugand grasimi la legume care contin putine calorii poate parea nerecomandat, deoarece in unele situatii legumele sunt consumate pentru a evita aportul de grasimi in exces. Dar nu este deloc bine sa renunti de tot la grasimi.
Verdeturile cu frunze verde inchis—napi, spanac etc. —precum si morcovii si rosiile, care contin betacaroten (precursor al vitaminei A) si licopen, respectiv, sunt pline de vitamine liposolubile ca vitamina A, E si K. Acestea au nevoie de lipide pentru a fi absorbite si utilizate de sistemul nostru digestiv.
Nr. 5: Nu fierbe legumele
Legumele fierte sunt foarte populare printre cei care tin diete fara grasimi sau diete pentru culturism: legume si pui fiert-o combinatie foarte populara. Cu siguranta este o mancare rapida, accesibila si usor de curatat.
Te-ai intrebat vreodata de ce apa in care fierbe broccoli este verde? Este pacat ca aceasta apa este aruncata pastrand doar buchetele de broccoli, saracite de nutrienti.
Daca vrei sa profiti de de bogatia de nutrienti oferita de legume, caleste-le in unt organic sau si mai bine fierbe-le la aburi. In acest fel eviti sa risipesti nutrienti valorosi si cresti absorbtia de nutrienti prin combinarea cu grasimi.
Nr. 6: Nu manca morcovii cruzi ci gatiti
Din motive misterioase taierea morcovilor dupa ce au fost gatiti ofera o mai mare valoare nutritionala decat daca ii tai inainte de a-i gati.
Pentru unii aceasta informatie nu este o veste buna deoarece morcovii cruzi sunt una dintre cele mai accesibile si mai usoare gustari.
Surprinzator, gatirea morcovului intreg si taierea lui dupa aceea pastreaza atat nutrientii cat si aroma. Morcovii gatiti tind sa fie mai dulci, dar si mai important, retin aproximativ cu 25% falcarinol, un pesticid natural care protejeaza morcovul de atacul fungilor siare un efect anticancerigen.
Din moment ce morcovii contin si betacaroten-substanta care le da si culoarea specifica-trebuie sa iti amintesti sa mananci si grasimi pentru a absorbi acest nutrient foarte sanatos.
Nr. 7: Hidrateaza nucile pentru a le potenta beneficiile
Nucile de toate felurile sunt pline de proteine, acizi grasi omega-6 si omega-3 si nutrienti esentialei, sunt foarte satioase si o gustare accesibila. Din pacate, nucilein forma lor naturala contin si cantitati mari de “antinutrienti”, mai precis acid fitic, lectine,si inhibitori de enzime, si in unele cazuri chiar si mucegai.
Acidul fitic si acesti antinutrienti nu sunt digerabili de organism si saraces corpul de minerale deoarece se ataseaza de calciu, fier, zinc si altele. Consumand o mare cantitate de nuci fara negerminate, poate cauza serioase carente de minerale si pierderea densitatii osoase.
Germinarea unei nuci, in esenta presupune umezirea ei in apa (apa sarata sau o solutie acida functioneaza de asemenea) pentru un anumit timp. Expunerea la umezeala creeaza conditiile din natura in care nucile elibereaza enzimele necesare descompunerii nutrientilor. In esenta aceasta inseamna ca nucile germinate au o valoare nutritionala mai mare pentru organismul tau si sunt mai usor digerabile
Timpul de hidratare depinde de tipul si cantitatea nucilor si variaza de la cateva ore pana la o zi.
Mananca mai sanatos!!!
Cu siguranta informatiile despre efectele alimentelor asupra vitalitatii, impotriva bolilor si asupra calitatii vietii sunt foarte multe si accesibile.
Secole, daca nu milenii de intelepciune populara despre cum sa cultivi, sa depozitezi si sa prepari aceste alimente formeaza baza; de tine depinde sa profiti de noile descoperiri ale stiintei pentru a beneficia de toate beneficiile alimentelor.
sursa: Bodybuilding.com
Facebook
Twitter
RSS