Legumele sunt coloana vertebrala a unei diete sanatoase.
Multi dintre atletii de talie mondiala, atat activi cat si retrasi, sunt de parere ca legumele au un rol esential intr-o dieta sanatoasa. Doua exemple: Martina Navratilova avea un regim strict vegetarian in perioada in care practica tenisul la cel mai inalt nivel; Dave Scott, multiplu campion Iron Man(de 6 ori) se alimenta strict vegetarian. Exemplele ar putea continua cu alti sportivi de top. Cu toate acestea nu este necesar sa devii vegetarian pentru a a beneficia de valoarea nutritiva a fructelor si legumelor.
Multivitamine naturale originale
Cateva exemple; Vitamina B se geaseste in legumele cu frunze – ajuta printre multe alte functii, la convertirea nutrientilor in energie; alte vitamine si minerale fac posibile nenumarate reactii chimice din corpul nostru. In plus, antioxidantii ajusta la reducerea inflamatiilor si distrugerea celulelor cauzata de radicalii liberi.
De ce sa nu iau un supliment nutritiv cu antioxidanti?
In primul rand, oamenii de stiinta nu au deslusit toate efectele pe care le au antioxidantii asupra corpului nostru si exista nenumarati antioxidanti care inca nu au fost identificati. Prin urmare desi unii antioxidanti sunt prezenti in anumite suplimente nurtritive, exista anumite efecte ale antioxidantilor naturali, din legume, pe care stiinta nu le poate reproduce.
Pe scurt, expertii nu cunosc toate cauzele beneficilor legumelor dar un lucru este clar: legumele au un efect mai bun asupra sanatatii decat orice substitut artificial. Acest lucru se observa in studiile asupra populatiilor cu dieta predominant vegetala. Pe termen lung, aceste populatii au un risc mai scazut de obezitate; durata de viata mai lunga; risc scazut pentru anumite boli cronice.
3 legume pe care trebuie sa le consumi
Sfatul generic, “trebuie sa mananci mai multe legume” este bine intemeiat dar exista trei legume pe care ar trebui sa le consumi daca nu o faci deja.
1 Kale
Kale este o planta minune. Proprietatile sale sunt impresionante. Acest lucru este valabil pentru toate legumele frunzoase. Acestea sunt un depozit de nutrienti, burdusit cu fibre si cupru- nutrient foarte greu de gasit intr-o dieta clasica- si o sursa foarte buna de mangan, fier, vitaminele C, A si K si nenumarati fitonutrienti.
Aceasta verdeata cu aspect preistoric se poate face saute sau la aburi, la fel ca si spanacul sau se poate folosi pe post de salata sau chips-uri (in loc de chips-uri de cartofi sau tortilla – mai putine calorii si o multime de nutrienti)
In cazul in care crezi ca salta clasica sau laptucile sunt la fel de bune, trebuie sa stii un lucru: nu toate verdeturile sunt la fel. Alegele pe cele de culoare verde-inchis si vei beneficia de mai multe substante binefacatoare, datorita surplusului de nutrienti si fibre. Legumele de culoare verde-inchis contin acid folic care s-a demonstrat ca imbunatateste functiile vasculare si circulatia, si luteina, un antioxidant, care se gaseste si in retina si cu rol in adpatarea ochilor la lumina puternica si radiatiile ultraviolete.
Exista foarte multe legume cu frunze de culoare verde-inchis dintre care sa alegi: arugula(voinicica) salata verde sau spanac etc. Inafara de salate, verdeturile se pot folosi in multe preparate. Se pot folosi la sandwich-uri, in combiantie cu quinoa, orz, orez sau orice alta combinatie.
1 Cartofi dulci (sweet potatoes sau yams)
Dupa ce Usain Bolt a doborat recordul mondial la 100 metri, in 2008, la olimpiada de la Beijing, tatal acestuia Wellesley a dezvaluit secretul fiului sau acesta spunandu-le reporterilor.: ” Cu siguranta, sunt cartofii dulci!”
Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de vitamina C, mangan, fibre si vitamina B6, printre alte vitamine.
Cartofii dulci sunt de mai multe miezul acestora avand o paleta larga de culoare de la alb la purpuriu iar coaja poate fi alba, roz, maronie sau neagra. Sunt o excelenta sursa de vitamina c, mangan, fibre si vitamina B6, printre alte vitamine.
Cartofii dulci sunt de asemenea bogati in K(potasiu -a nu se confunda cu vitamina K), mineral care ajuta la mentinerea tensiunii sanguine la valori normale si care poate prevenicrampele musculare. Pe langa toate acestea, cartofii dulci sunt si o sursa foarte buna de carbohidrati neceasri pentru energie de lunga durata.
3 Sfecla
In organism, nitratii sunt convertiti in nitriti, care genereaza oxidul nitric, un gaz care dilata vasele de sange, imbunatatind fluxul de oxigen si nutrienti catre celulele corpului. O depozit abundent de nitrati se gaseste in sfecla. Secretul este sa nu folosesti apa de gura ssau sa nu iei antibiiotice cand mananci sfecla, deoarece acestea distrug bacteriile necesare pentru convertirea nitratilor in nitriti.
Daca sucucul de sfecla rosie nu pare prea apetisant pentru tine nu inseamna ca nu poti sa introduci in alimentatia ta sfecla, pentru o sursa constanta de nitrati. Sfacle confera preparatelor un gust dulce si un aspect mai apetisant. De asemnea, sfecla contine acid folic si betaina, ambele cu rol in reducerea inflamatiilor din organism.
Sfecla se poate consuma cruda sau in salate dar si prajita pentru a-i amplifica aroma dulce si textura mai fina.
Cel mai bine este sa cumperi sfecla proaspata cu frunze. Frunzele de sfecla sunt foarte sanatoase si se pot gati foarte repede ca si saute sau fierte. Deoarece se ofilesc foarte repede, se pot revigora prin scufundarea in apa rece timp de 30 de minute. In orice situatie nu face greseala de a le arunca.
Facebook
Twitter
RSS