Copii care joaca in mod repetat jocuri de video violente, invata prin tipare de gandire, ceea ce le influenteaza comportamentul. Efectul s-a dovedit a fi la fel, indiferent de varsta, sex sau cultura.
Douglas Gentile un profesor de psihologie de la Universitatea Statului Iowa si autorul principal al studiului, a declarat ca acest proces nu este diferit de procedura de invatare a matematicii sau de invatarea de a canta la pian.
[blockquote style=”1″][/blockquote] Daca exersezi una intr-una, dobandesti acea cunostinta. Faptul ca nu ai cantat la pian ani intregi nu inseamna ca nu ai putea sa te pui la un pian si sa canti ceva [blockquote style=”1″][/blockquote]
[blockquote style=”1″][/blockquote] Este acelasi lucru cu jocurile video violente – exersezi sa fi vigilent cu inamicii, exersezi gandirea, ca este acceptabil ca sa raspunzi agresiv provocarilor si exersezi sa devii de-sensibilizat la consecintele violentei. [blockquote style=”1″][/blockquote]
Cercetatorii au precizat ca, cu timpul copii dobandesc o gandire mai agresiva. Copii cand dau de o provocare acasa, la scoala sau in alte situatii incep sa reactioneze in acelasi fel precum rectioneaza intr-un joc video. Jocurile video violente rasplatesc jucatorii ca sa fie alerti la intentile ostile si pentru folosirea comportamentului agresiv pentru a rezolva anumite situatii.Exersarea gandirii agresive in aceste jocuri intareste abilitatea jucatorului ca sa gandeasca agresiv. In consecinta acest obicei de a gandi agresiv creste agresivitatea in viata reala. La acest studiu au luat parte 3000 de copii cu varste diferite pe o perioada de 3 ani.
Durata si anvergura studiului a facut posibil ca cercetatorii sa detecteze si cel mai mic efect. Baietii au raportat ca au fost mai agresivi psihic si au petrecut mai mult timp pentru a se juca decat fetele de aceasi varsta. Efectele nocive au fost raportate in aceasi masura in ambele tabere atat la baieti cat si la fete.
Ca sa testeze faptul daca jocurile video au un impact mai mare la copii care sunt din fire mai agresivi , cercetatorii au comparat copii cu o agresivitate mare si scazuta dar efectul a fost acelasi.
Rezultatele experimentului intaresc idea ca nu conteaza varsta sau sexul si ca nu afecteaza relatia dintre jocurile video, gandirea agresiva si comportamentul agresiv. Efectele sunt de lunga duarata care afecteaza gandirea si comportamentul.
Mai mult de 90 % dintre copii se delecteaza cu jocuri video si majoritatea jocurile contin intr-o anumita masura un continut violent. Cu toate astea acest lucru nu inseamna ca toate jocurile video sunt rele si ca copii o sa dobandeasca un obicei prost. Aceste rezultate se bazeaza pe un studiu anterior publicat in Psychological Science.
Studiul anterior condus de profesorul Gentile si Andreson a ajuns la concluzia ca jocurile video, filmele sau emisiunile TV care au la baza conceptul de a ajuta, de comportament grijuliu sau de commportament cooperativ influenteaza intr-un mod pozitiv copii. Acest studiu a testat nivelul de empatie pe un esantion de 1000 de copii si adolescenti in sapte tari diferite. Aceste doua studii combinate arata ca jocurile video au un impact major in viata de zi cu zi si in dezvoltarea caracterelor la copii.
Facebook
Twitter
RSS