Orgasmatron Orgasm la o atingere de buton
In toata lumea a circulat o stire despre un implant minune care provoaca orgasmul la simpla atingere a unui buton. The Orgasmatron, patentat de Dr Stuart Meloy, este un mic dispozitiv conectat la coloana vertebrala care trimite unde de placere de cate ori utilizatorul doreste. La o privire mai atenta, aceasta tehnologie are o istorie ciudata si in acelasi timp facinanta.
Dr. Meloy este cofondator al Clinicii Pentru Controlul Avansat al Durerii, clinica ce trateaza pacientii cu dureri cronice. La aceasta clinica si centru de cercetare s-au facut experimente cu implanturi electronice. Atasate la nervii din coloana vertebrala,aceste dispozitive trimit in continuu pulsuri de joasa frecventa, care calmeaza durerea cronica.
In urma unei operatii de implant, un pacient a “suferit” efecte secundare neobisnuite: dispozitivul provocandu-i senzatii intense de placere. Dr. Meloy a realizat ca avea de-a face cu o tehnologie foarte puternica si cu un potential urias, care ar putea ajuta barbatii si femeile deopotriva, care sufera de disfunctii sexuale.
Asta se intampla in urmacu mai bine de 10 ani si in timp ce Dr. Meloy se bucura de un real succes in cariera profesionala, dezvolatarea Orgasmatronului a stgnat. O mare piedica o constituia pretul geaneratorului folosit, 25000 de dolari. Meloy este increzator ca dispozitivul ar putea functiona si cu o sursa de energie mult mai mica, care sa ii permita o utilizare zilnica de o ora. Din pacate nu a reusit sa convinga niciun producator de articole medicale sa ii produca dispozitivul minune.
O alta problema ar fi achitarea facturilor pentru acest dispozitiv. Companiile de asigurari nu platesc pentru ceva considerat in stadiu experimantal sau de teste. Desi dr. Meloy a implantat dispozitivul la sute de pacienti, pentru calmarea durerilor, si la unii au aparut fericitele efecte secundare, implantarea dispozitivului cu scopul precis de a trata o disfunctie sexuala ar constitui o incalcare a regulilor medicale. Pentru a obtine aprobarea FDA este necesara lansarea unui lot pilot pentru testare. Costurile proiectului pilot se ridica la 6 milioane de dolari, bani de care dr. Meloy nu dispune.
Centrul placerii
Dr. Meloy nu este prima persoana care a incercat instalarea unui buton al placerii la oameni. In ani 50, un alt medic american, Robert Gabriel Heath, trata tulburarile psihice la Departmentul de Psihiatrie si Neurologie al Universitatii Tulane din New Orleans. Heath dorea sa creeze un dispozitiv care sa aiba acelasi efect ca si lobotomia – destul de comuna in acele vremuri- dar fara efectele distructive ale acesteia. A avut rezultate prin electroterapie, prin administrarea de socuri electrice prin electrozi conectati direct la creier.
Heath a discoperit ca putea induce pulsuri de placere ce calmau comportamentul violent al pacientilor. Pacientilor li s-a oferit un intrerupator prin care isi puteau contola propria stare de spirit.
Un pacient si-a administrat 1500 de socuri ale placerii in decurs de 3 ore, dar per ansamblu majoritatea pacientilor au fost cumpatati si si-au administrat doar la nevoie socuri (spre deosebire de soareci care isi auto-administrau socuri pana la epuizare).
Butonul placerii inventat de dr. Heath au atras atentia CIA, care doreau sa stie daca tehnologia putea fi folosita pentru inducerea durerii in loc de placere, pentru interogarea inamicilor sau chiar controlarea mintii acestora. Dr. Heath a refuzat colaborarea cu CIA si intr-un interviu pentru New York Times a declarat: “Daca doream sa fiu spion as fi fost spion. Am vrut sa fiu doctor deci practic medicina”!
Unii din contemporanii lui Heath, pe de alta parte au avut o viziune mai extinsa privind manipularea emotiilor oamenilor. Jose Manuel Rodriguez Delgado a fost un alt cercetator care a incercat sa provoace senzatiile placerii asupra pacientilor sai. De asemenea a conectat stimulatori electrici ai creierului, cu transmitatoare radio, obtinand controlul efectiv de la distanta al subiectilor studiului. Delgado era atat de increzator in privinta tehnologiei sale incat a intrat intr-un tarc in care se afla un taur. Cand taurul s-a repezit spre el Delgado a reusit sa il opreasca si sa-l “manevreze” cu ajutorul telecomenzii.
Totusi opinia publica privind implanturile craniene s-a schimbat dupa ce Delgado a publicat lucrarea “Controlul fizic al mintii: Spre o societate psihocivilizata” in anul 1969, lucrare in care incuraja oamenii sa imbratiseze aceasta tehmologie. Daca toata lumea ar accepta implantul lumea ar fi un loc mai bun. Doi cercetatorii cu care Delgado lucrase au starnit reactii de protest cand au sugerat ca dispozitivele ar putea fi folosite pentru pentru a preveni si opri revoltele negrilor din orasele americane. Finantarea proiectelor a scazut si odata cu inmultirea medicamentelor eficiente in tratarea bolilor psihice, stimularea electrica a creierului ca cazut in obscuritate – odadata cu ea si “cutiile placerii”.
Desi Meloy este entuziasmat de potentialele beneficii ale dispozitivului sau, nu ar fi de acord cu folosirea sa ca instrument de control al maselor. Acesta spera ca noul interes in legatura cu Orgasmatron i-ar putea da a doua sansa si ar putea deveni realitate.
Daca s-ar intampla, ne putem oare astepta sa apara tot felul de butoane ale placerii, in diferite parti ale corpului nostru? Dr. Petra Boynton cercetator in domeniul sexului si sexualitatii la Colegiul Universitar din Londra spune ca nu exista inca un dispozitiv, medicament sau produs care sa ofere rezultate semnificativ imbunatatite in disfunctiile sexuale cu alte efecte decat placebo. In opinia doctorului este ingrijoratoare ideea unor interventii chirurgicale pentru cazuri care mai mult decat probabil ar avea rezultate pozitive cu terapie sau educatie despre problemele sexuale, prin alternative pentru placere si despre modul cum functioneaza corpul uman.
In concluzie, daca Orgasmatron va fi lansat vreodata pe piata, trebuie tinut cont de faptul ca deja suntem inzestrati cu o cutiuta a placerii mult mai puternica si mai performanta: propriul creier!
Pentru cei care torusi doresc sa aleaga varianta electronica: aveti grija cine apasa pe butoane!!!
Facebook
Twitter
RSS