Deshidratarea este un poces prin care omul elimina zilnic 1,5 – 2 litri de lichide prin functiile biologice normale: transpiratie, digestie, scaun si urina. Lipsa lichidelor in organism duce la deshidratare. Unul dintre lichidele pe care majoritatea oamenilor il consuma zilnic este cafeaua, care bauta in cantitati mari deshidrateaza organismul.
Ea apare la persoanele care muncesc 8 ore pe zi fara a se hidrata si la unele persoane dupa pragul varstei de 60 de ani, cand nu mai simt senzatia de sete, de aceea este necesar sa isi controleze aportul zilnic de hidratare. Acest control se poate face verificand culoarea urinei, galbenul-portocaliu este culoarea de alarma care anunta deshidratarea organismului. Urina normala trebuie sa fie de un galben deschis.
Pentru a preveni deshidratarea trebuie sa consumam 2 litri de lichide pe zi, dar oare ce lichide folosim? Stim sa ne hidratam corect?
Apa plata (apa de izvor) este cea mai indicata si mai sanatoasa pentru prevenirea deshidratari organismului, nu carbogazoasa, nu acidificata, nu alcalinizata, ea hidrateaza organismul, ajuta la digerarea alimentelor, previne constipatia. In plus, daca consumam o cana cu apa dimineata pe stomacul gol subtiaza sangele, topeste grasimile de pe artere, regleaza digestia, accelereaza circulatia periferica.
Apa are la baza un proces chimic prin care se elimina toxinele, iar caloriile sunt arse, deci este lichidul vital care mentine sanatatea si hidrateaza organismul! Consumul bauturilor carbogazoase si sucurile procesate in cantitati mari duc deshidratarea organismului din cauza continutului mare de zahar! Sucurile naturale facute acasa, ceaiurile, ne ajuta si ele la mentinere hidratarii, precum si legumele, fructele deoarece contin apa.
De multe ori se confunda senzatia de sete cu cea de foame. Este foarte important sa acordam o mare atentie hidratarii, deoarece nu orice lichid consumat ne si hidrateaza!
Facebook
Twitter
RSS