Luna mai ne pune la dispozitie florile de soc permitandu-ne sa ne preparam mai multe bauturi cum sunt: vinul de soc, siropul, cidru si ceaiul, ele avand numereoase beneficii naturiste. Florile de soc pentru prepararea acestor bauturilor trebuie culese doar atunci cand este soare.
La vinul de soc vom folosi urmatoarele ingrediente: 16 flori mari de soc, 2 kg zahar, 4 lamai mari, 10 litri de apa, 25 g drojdie. Modul de preparare al vinului se face in felul urmator: punem zaharul si apa la incalzit, in acest timp punem intr-un vas de 15 litri florile, iar dupa ce apa este fierbinte o turnam peste flori. Apoi adaugam drojdia sfaramata si zeama de lamaie, legam vasul si il lasam la fermentat 5 zile, in loc calduros. Pe tot parcursul fermentatiei trebuie amestecata de 4 ori pe zi. Dupa cele 5 zile, se trage in sticle pe care le punem la frigider, unde le lasam inca 5 zile, dupa care se poate consuma.
La prepararea siropului avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 12-14 flori mari de soc, un litru de apa, un kg de zahar, 2 lamai mari. Siropul il vom prepara astfel: Punem la fiert apa, iar cand aceasta clocoteste adaugam florile de soc. Le fierbem 3 minute si le lasam de pe o zi pe alta, apoi strecuram lichidul, adaugam zaharul si o punem la fiert. Cand vedem ca siropul s-a ingrosat , adaugam coaja si zeama lamailor, apoi il lasam la fiert pana obtinem un sirop care seamana cu dulceata. Siropul fierbinte il punem in sticlute mici, infiletam capacele si se lasa 2 zile sub paturi. Se poate consuma cu apa plata sau minerala.
Cidrul se prepara cu urmatoarele ingrediente: 100 g flori de soc, 3 lamai, 2 kg de zahar, 10 litri de apa, 25 g drojdie proaspata. Apoi il preparam astfel: Punem apa la fiert impreuna cu florile de soc , 200 g de zahar si lamaile taiate felii. Dupa ce a clocotit amestecul il tragem de pe foc si il lasam sa se raceasca, apoi il strecuram si punem drojdia desfacuta in putina apa rece. Acoperim preparatul si il lasam la fermentat timp de o luna. Apoi, il tragem in sticle care se filtreaza.
Ceaiul de soc se prepara astfel: 3-4 flori la un litru de apa. Punem apa la incalzit, cand aceasta s-a infierbantat punem florile si le lasam 15 minute acoperite (infuzie). Apoi, il puem servi cu putina miere si lamaie. Infuzia din flori de soc poate fi folosita pentru controlul tusei, gripelor, racelilor, poate fi folosita la sintomele guturaiului si asmului.
Florile de soc au benefice efecte naturiste, elimina toxinelor din organism, tinctura de soc ajuta la curele de slabire, in caz de raceala ceaiul scade febra, infuzia din flori de soc ne ajuta la alergiile pieli prin adaugarea in apa de imbaire. Daca se bea regulat ceaiul de soc, precum si orice alta bautura facuta din soc intarim sistemul imunitar, scadem riscul aparitiei cancerului, ajutam sistemul digestiv (diaree sau constipatie) si vindecarea rinichilor, dar nu numai. Deoarece continutul sau bogat in vitamina C este antioxidant puternic care fortifica sistemul natural de aparare al organismului si protejeaza celulele sanatoase de actiunea radicalilor liberi.
Facebook
Twitter
RSS