Ion Constantin Bratianu ( a nu se confunda cu Ion I.C. Bratianu), nascut la data de 2 iunie 1821 in satul Florica, judetul Arges, a fost unul dintre cei mai importanti oameni politici ai vremii sale, promovand intotdeauna idei liberale si punand bazele Partidului National Liberal ( 1876 ), partid pe care avea sa-l conduca pana la sfarsitul vietii. Dincolo de activitatea politica, I.C. Bratianu a fost un influent lider al francmasoneriei si de asemenea un foarte apreciat scriitor ( mai ales in Franta ).
Si-a facut studiile primare la Pitesti, sub mana dascalului Nicolae Simonide, urmand ca studiile superioare sa le urmeze la Paris, acolo unde in 1846 este initiat in francmasonerie alaturi de fratele sau, Dumitru Bratianu, in Loja Ateneul Strainilor. Se afiliaza apoi Lojii Trandafirului Perfectei Taceri in care la data de 14 iulie 1847, i se acorda gradul de Maestru. Un an mai tarziu, trece in Loja bucuresteana Fratia, dupa care, reintors in Franta, este arestat pentru participarea la atentatul impotriva lui Napoleon al III-lea. Hotaraste sa se intoarca in tara si in 1857, infiinteaza Loja masonica Steaua Dunarii.
Cariera politica a inceput-o inca din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar a atins apogeul in timpul domniei regelui Carol I de Romania, la aducerea caruia pe tronul tarii, in 1866 , Bratianu a avut o contributie decisiva. Are mai multe mandate de ministru in urmatorii 4 ani, dar sfarseste prin a fi arestat pentru complicitate la revolutia din 1870. Eliberat dupa scurta vreme, I.C. Bratianu isi continua ascensiunea politica, creand alaturi de bunul sau prieten si partener politic, C.A. Rosetti, “ cabinetul liberal “, care avea sa ramana la putere pana in 1888. A fost numit prim-ministru, devenind un factor decizional de mare importanta pentru Romania in timpul Razboiului ruso-turv ( 1877), Congresului de la Brelin si in formarea Regatului Roman, punandu-si de asemenea amprenta asupra revizuirii constitutiei si asupra multor reforme in tanarul Regat.
Ca scriitor, Ion Constantin Bratianu, s-a evidentiat in primul rand prin pamfletele sale politice: “ Memoire sur l’empire d’Autriche dans la question d’Orient “ ( 1855 ), “ Reflexions sur la situation “ ( 1856 ), “ Memoire sur la situation de la Moldavie depuis le traite de Paris “ ( 1857 ) si “ La Question religieuse en Roumanie “ ( 1866 ), toate facand deliciul cititorilor parizieni.
Din casatoria cu Pia Bratianu, au rezultat opt copii ( 5 fete si 3 baieti ), toti cei 3 fii ai lui I.C. Bratianu, avand un loc special in istoria acestei tari! Astfel, Ion, primul nascut dintre baieti ( 1864-1927 ), a fost prim-ministru de nu mai putin de 5 ori, fiind considerat cel mai mare om politic si de stat din Romania. Constantin ( 1866-1950 ), a fost un mare inginer constructor si agronom, si ultimul presedinde al PNL, iar Vintila ( 1867-1930 ), a ocupat functia de prim-ministru si de asemenea de primar modernizator al Bucurestiului. Toti au dus mai departe cu mandrie renumele familiei, creat de tatal lor, care moare pe data de 16 mai 1891.
Facebook
Twitter
RSS