La 115 de ani de la moartea lui Johann Strauss-fiul, admiratorii valsului si al operetei vieneze, pastreaza vie in memorie contributia decisiva pe care acesta a avut-o la dezvoltarea si promovarea muzicii culte. Nascut la data de 25 octombie 1825, in St. Ulrich, care azi este parte a Vienei, a crescut cu muzica in suflet, sub atenta supraveghere a tatalui sau, Johann Strauss-tatal. Talentul mostenit si pregatirea riguroasa primita, i-au permis tanarului Johann sa debuteze la doar 19 ani ca dirijor, starnind admiratia presei si a apropiatilor familiei, luand astfel nastere sloganul: “ Noapte buna Lanner, buna seara Strauss-tatal, buna dimineata Strauss-fiul! “. In fruntea orchestrei sale, Johann Strauss realizeaza turnee in intreaga lume, ajungand intre 1846 si 1847, in Ungaria, Transilvania si Tara Romaneasca, inregistrand succese de mare rasunet.
Pe langa activitatea concertistica, pe care a iubit-o atat de mult, Strauss-fiul, a desfasurat si o prodigioasa activitate de creatie, dand valsului o valoare artistica deosebita, printr-un colorit orchestral foarte bogat, nemaiintalnit pana atunci. A creat peste 140 de valsuri dintre care opere precum: “ Dunarea Albastra “, “ Viata de artist “, “ Sange vienez “, Povesti din padurea vieneza “, “ Vals imperial “, “ Vin, femei si cantec “ sau “ Vocile Primaverii “, sunt considerate adevarate capodopere!
In 1864, marele compozitor francez Jacques Offenbach viziteaza Viena cu dorinta expresa de a-l cunoaste personal pe Johann Stauss-fiul. La indemnul artistului francez, dar si incurajat de admiratori si apropiati, Johann abordeaza genul operetei, avand sa ajunga ulterior, unul dintre cei mai mari reprezentanti ai operetei clasice vieneze. In acest nou domeniu de activitate, Strauss integreaza valsul, ca motiv principal in tesatura muzicala din toate operetele sale, fapt care avea sa-i asigure succesul si sa-i reconfirme renumele. Anul 1871 aduce premiera primei sale operete intitulata “ Indigo und die 40 Rauber “, urmata 1873 de “ Carnavalul de la Roma “, iar creatia “ Liliacul “ inaugurata in 1874, avea sa deschida perioada de aur a operetei clasice vieneze.
Dupa moartea primei sale sotii ( cea mai importanta muza inspiratoare pentru el ), survenita brusc in 1878, din cauza unui atac de cord, Johann Strauss, s-a recasatorit la doar sase saptamani dupa tragicul eveniment, cu Angelika Dittrich,o tanara actrita austriaca. Aceasta casatorie nu avea insa sa dureze, iar dupa 4 ani, Strauss decide sa divorteze, pentru acest fapt fiind nevoit sa paraseasca Biserica Romano-Catolica. Se casatoreste pentru a treia oara in 1887, cu Adele Deutsch, care avea sa-i redea pofta de creatie pentru ultimii ani din viata. Moare la data de 3 iunie 1899, dupa o viata incununata de nenumarate succese, in care a reusit sa duca mai departe si chiar sa sporeasca renumele familiei creat de tatal sau, rapus fiind de o pneumonie neiertatoare.
Facebook
Twitter
RSS