Gripa spaniola a aparut dupa al doilea Razboi Mondial, fiind foarte asemanatoare cu gripa aviara care ne-a atacat in urma cu cativa ani. Rata de mortalitate provocata de aceast virus a fost extrem de ridicata, insumand intre 50 si 100 milioane de persoane la nivel global. Acest virus care a debutat in 1918 este readus la viata de catre virusologii care au creat o versiune mutanta a gripei spaniole. Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin spune ca aceste experimente sunt importante intrucat ajuta la intelegerea virusului si a modului in care acesta se formeaza. Totodata, se urmareste dezvoltarea unor vaccinuri mai eficiente impotriva acestei boli.
Dupa spusele specialistilor, acest virusl aviar este foarte rezistent si se adapteaza rapid tuturor conditiilor la care este expus in corpul uman. Kawaoka a relatat ca “este important sa intelegem mecanismul implicat in adaptarea si identificarea unor mutatii-cheie pentru a fi mai bine pregatiti”. Îngrijorarea publicului a crescut la cote maxime atunci cand informatiile s-au scurs prin usile laboratoarelor. Riscul ca virusul sa se extinda in afara laboratoarelor si sa creeze o epidemie ii sperie pe cei mai multi dintre noi. Insa, pentru a pune capat polemicilor, oamenii de stiinta au explicat ca virusul exista deja in natura si ca lipsa cercetarilor nu ar avea alt efect decat acela de a ne pune pe toti in pericol.
Boala a amenintat aproape toate populatiile intregii lumi in anul 2009, a aparut si in China anul trecut, infectand 440 de oameni si ucigand 122 dintre ei. Pemtru a gasi solutii eficiente impotriva virusului, in acest moment, un virus mai puternic decat cel original este testat pe dihori si soareci. Acesta insa, nu se poate transmite pe cale aeriana. Studiul a aparut in revista americana Cell Host and Microbe. Din punctul de vedere al specialistilor, nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare pentru publicul larg in ceea ce priveste gripa aviara in momentul de fata, insa lupta impotriva acesteia continua in forta.
Facebook
Twitter
RSS