Deoarece inca ne aflam in sezonul cireselor, cred ca cel mai bine ar fi sa profitam cat mai mult de aceste fructe delicioase pentru a prepara niste deserturi ca la mama acasa, ce ziceti de asta? Stim ca ciresele sunt reginele tartelor, in diferite forme si cu diverse aluaturi sunt la mare cautare, deoarece gustul lor dulce-acrisor satisface pofta oricui iubeste acest fruct. Ele se pot de asemenea si conserva pentru iarna in dulceturi, gemuri, compoturi, dar si congelate pastrandu-si beneficiile nutritionale, singurul dezavantaj dupa decongelare este ca ele se vor inmuia. Va invit sa cititi cele trei prajituri si un compot de cirese care poate sa va racoreasca in zilele calduroase de vara sau la iarna sa ne aduca aminte de gustul delicioaselor cirese.
1. Prajitura ca la mama acasa (pentru 4-6 portii, timp de preparare 30 minute, coacere 40 minute).
Ingrediente:
- 4 oua
- 500 g cirese
- 50 g zahar pudra
- 50 g zahar vaniliat
- 90 g faina
- 125 g zahar
- 50 ml ulei
- 250 ml lapte
- un praf de sare
Mod de preparare: Spalam ciresele si le scoatem samburii, iar laptele il fierbem si il lasam sa se raceasca. Batem ouale, adaugam zaharul si sarea si amestecam bine. Punem faina, amestecand bine, apoi uleiul omogenizand bine, iar la final adaugam laptele caldut. Turnam compozitia intr-o tava foarte putin unsa, adaugam ciresele pe toata suprafata tavii si o dam la cuptor 40 de minute. Lasam sa se raceasca in tava dupa care presaram zaharul vaniliat amestecat cu zaharul pudra.
2. Prajitura marmorata cu cirese.
Ingrediente:
- 4 oua
- 200 g cirese
- 200 g zahar
- 250 g faina
- 50 g zahar pudra vanilat
- un praf de sare
- un plic zahar vanilat
- un plic praf de copt
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de apa
- o lingura zeama de lamaie
- o lingura de cacao
Mod de preparare: Prima data separam albusurile de galbenusuri. Albusurile cu sarea le batem spuma, adaugam treptat 175 g zahar si 25 g zahar pudra vaniliat, alternand cu apa rece, apoi le batem pana cand zaharul s-a topit. Galbenusurile le frecam cu cele 3 linguri de ulei si le adaugam in albusurile batute, iar apoi adaugam faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie, amestecam usor, de sus in jos. In 1/4 din aluat adaugam cacaua. Ungem o tava (20×30 cm) cu ulei si o tapetam cu faina, apoi turnam compozitia alba si o distribuim pe toata suprafata tavi, peste care se adauga compozitia amestecata cu cacao. O furculita ne va ajuta sa amestecam cele 2 compozitii, marmorand blatul, apoi il punem la cuptor pentru 15 minute. Ciresele se spala, se desfac in doua si se curata de samburi, apoi se scurg foarte bine (sfat: zeama ce ramane este ca un suc, il puteti consuma). Scoatem tava din cuptor adaugam ciresele astfel incat sa fie repartizate pe toata suprafata blatului si se presara zaharul vaniliat ramas, apoi se mai coace 20 de minute si dupa ce s-a racit se pudreaza cu zaharul vaniliat.
3.Tarta cu cirese (pentru 8 portii, timp de preparare 20 minute, coacere 50 minute, asteptare 60 de minute).
Ingrediente pentru aluat:
- 250 g margarina
- 350 g faina
- 3 linguri zahar
- un praf de sare
- 6 linguri de apa foarte rece
Ingrediente pentru crema:
- 700 g cirese
- 100 g zahar pudra
- 2 linguri amidon de porumb
- o lingura zeama de lamaie
Ingrediente pentru decor:
- un galbenus de ou
- o lingura lapte
- 3 linguri zahar tos
Mod de preparare: Amestecam faina cu zaharul, praful de sare si margarina rece taiata cubulete, framantam bine, apoi adaugam apa si omogenizam aluatul. Impartim compozitia in doua parti, pe care le punem in folie de plastic,iar apoi le lasam la frigider timp de o ora. Pentru crema, spalam ciresele, scoatem samburii, apoi le amestecam usor cu zeama de lamaie, cu zaharul si cu amidonul. Scoatem aluatul din frigider si intindem prima foaie cu sucitorul, apoi o punem in tava, asa incat sa-i depaseasca putin marginile. Intepam cu o furculita si punem crema de cirese, apoi acoperim cu cea de-a doua foaie de aluat si strangem marginile, asa incat sa obtinem niste volane din imbinarea celor doua foi. Ungem prajitura pe deasupra cu galbenus batut cu lapte si presaram zaharul tos. Intepam din nou cu furculia astfel incat sa-i facem niste forme si o dam la cuptor, la foc mic, in cuptorul incins in prealabil.
Compot de cirese.
Ingrediente: 1 kg cirese, 500 g zahar, 2 litri apa.
Mod de preparare: Ciresele se spala bine si se repartizeaza in borcane cat mai indesate. Se fierbe apa cu zaharul formand un sirop care se toarna fierbinte peste ciresele din borcane. Borcanele se astupa si se pun la fiert 30 minute la bain-marie pe ziare si cu ziare intre ele si apoi se lasa sa se raceasca in vasul in care au fiert.
Spor la treaba si pofta buna!
Facebook
Twitter
RSS