Angela Merkel vede puternica zona euro pentru a depasi o iesire a Greciei

In urma cu cinci ani cand a izbucnit criza euro in Grecia, care a facut sa creasca temerea ca zona euro ar putea ajunge la un sfarsit, cancelarul Angela Merkel a luat doua decizii care au reusit sa indeparteze pericolul. Cu un ton categoric si fara nici o discutie, a spus ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro si, in acelasi timp, a impus o politica rigida de economii fiscale membrilor sai. O masura care este inca in viata. Cinci ani mai tarziu, in fata riscului ca partidul de stanga sa apara castigator la alegeruile prezidentiale care au loc la data de 25 ianuarie, Angela Merkel si-a schimbat radical parerea despre viitorul tarii si crede ca zona euro ar putea supravietui, daca un viitor guvern grec condus de Alexis Tsipras ar decide sa abandoneze. Schimbarea radicala a pozitiei cancelarului Angela Merkel, este o masura care, de asemenea, este aprobata si de ministrul sau de finante, Wolfgang Schauble, care a dezvaluit in aceasta duminica intr-o revista ca, amandoi vor accepta o iesire a Greciei, in cazut in care viitorul guvern grec decide acest lucru. Aceasta posibilitate a fost deja botezata la Berlin ca ”Grexit”.

Atat Merkel, precum si Schauble estimeaza ca zona euro a inregistrat progrese solide de la criza euro si considera riscurile limitate. Criza care a atins faza cea mai grava in 2012. ”Pericolul de infectie este limitat, deoarece se considera ca, Portugalia si Irlanda sunt reabilitate”, a citat o sursa guvernamentala anonima pentru revista Der Spiegel. Articolul constata, de asemenea, ca zona euro are deja fondul de salvare european, denumit Mecanismul European de Stabilitate, care poate fi considerat drept un mecanism de salvare ”eficient”, care este deja disponibil pentru a satisface orice criza. Intre timp, bancile mari sunt protejate prin unirea bancara. Guvernul german considera ca, o iesire a Greciei este aproape inevitabila in cazul in care partidul de stanga ar castiga alegerile. De asemenea, guvernul german ajunge la concluzia ca nu mai poate sa continue sa cedeze in fata presunii venita din Grecia.

Potrivit revistei Der Spiegel, in care a fost scris articolul, Angela Merkel a decis sa ignore noua amenintare care vine din partea Greciei, in timp ce ministrul sau de finante i-a avertizat deja pe cei de la Atena, cu privire la consecintele de indepartare de la calea reformelor economice. ”In cazul, in care Grecia porneste pe un alt drum va fi dificil. Alegerile electorale nu modica acordurile incheiate cu guvernul grec si, fiecare guvern nou trebuie sa respecte acordurile incheiate cu cel precedent”, a declarat luni (29 decembrie 2014) Schauble.