Noptile nedormite cauzeaza distrugerea celulelor creierului, potrivit unui studiu
Un studiu, sugereaza ca noptile nedormite sunt mai periculoase pentru sanatate, decat se credea pana acum, cauzand distrugerea permanenta a celulelor nervoase.
La soareci, lipsa somnului pentru o perioada mail lunga de timp, a condus la moartea a 25% dintre celulele nervoase, potrivit unui studiu publicat in The Journal of Neuroscience.
Oamenii de stiinta americani sustin ca daca acest lucru este valabil si la oameni, atunci recuperarea somnului pierdut, ar fi inutila.. Acestia afirma ca in viitor ar putea fi posibila crearea unui medicament care sa protejeze creierul de efectele secundare ale privarii de somn.
Studiul publicat in The Journal of Neuroscience , a constat in observarea soarecilor de laborator tinuti in conditii care reproduc lipsa somnului la omul modern, datorita turelor de noapte si programului prelungit de la birou.
O echipa de la Universitatea de Medicina din Pennsylvania a studiat celulele nervoase care au rolul de a mentine starea de alerta a creierului.
Dupa mai multe zile in care, la fel ca si mucitorii care lucreza in ture de noapte- trei ture de noapte cu numai patru-cinci ore de somn in 24 de ore- la soareci s-au pierdut 25% din celulele nervoase din trunchiul cerebral.
Cercetatorii spun ca aceasta este prima dovada ca lipsa somnului poate conduce la distrugerea celulelor nervoase, dar ca sunt necesare mai multe studii pentru a afla daca si oamenii risca pierderea celulelor nervoase in cazul privarii de somn.
Profesorul Sigrid Veasey de la Centrul pentru Somn si Neurobiologie Circadiana, a declarat: “Acum avem dovezile ca lipsa somnului poate cauza pierderi ireversibile. Este vorba de soareci, dar acest lucru ne indeamna sa investigam in detaliu si in cazul oamenilor.”
Profesorul a mai declarat ca urmatorul pas este examinarea creierului muncitorilor care lucreaza in ture pentru descoperirea distrugerii celulelor nervoase.
Pe termen lung. este posibila crearea unui medicament care sa protejeze celulele nervoase, prin stimularea compusilor chimici necesari recuperarii prin somn.
Profesorul Hugh Piggins de la Universitatea din Manchester sustine ca experimantul a aratat pe soareci ce se poate intampla in creierul uman:”Cercetatorii au facut o paralela cu munca in ture de noapte pentru a obsevra cum privarea de somn pe termen lung ar putea afecta nu doar sanatatea fizica ci si cea psihica. Acest aspect trebuie sustinut de mult mai multe studii. Fara indoiala srtudiul, este in acord cu alte studii recente privind importanta ritmurilor circadiene si ciclurilor de somn pentru o sanatate maxima”
Facebook
Twitter
RSS