Se spune omul si vinul, au calatorit impreuna prin istorie… . Impreuna au invatat sa “vorbeasca“, au invatat sa distinga si sa se distinga, reusind sa defineasca si sa desparta “vita nobila“ de cea comuna. Trecand prin numeroase perioade de decadere si renastere, omul, a inteles cum trebuie mestesugit vinul, care la randul lui, a deschis omului noi frontiere spre noblete si rafinament.
Fara indoiala, vinul a fost una dintre primele creatii ale omului! Plasata arheologic undeva in urma cu peste 7000 de ani, productia vinului, isi are inceputurile in Mesopotamia antica si in regiunile Georiei, Armeniei si Iranului de astazi, licoarea obtinuta fiind indispensabila spiritualitatii acelor vremuri.
Prezent la toate ospetele si ceremoniile religioase, vinul are insemnatatea sa pentru fiecare popor antic. In Egiptul antic spre exemplu, egiptenii cultivau vita de vie pe peretii mormintelor si niciun faraon decedat, nu era inmormantat fara cateva recipiente cu vin, pentru a-i servi la ospetele din viata de apoi. Deasemenea in Grecia veche, vinul era considerat bautura de elita, trimisa de Zei si destinata proslavirii Lor, iar romanii, il considerau o bautura exclusiv pentru barbati, femeile care indrazneau sa guste din licoarea magica, putand fi pedepsite chiar si cu moartea!
Inca de la romani, se poate vorbi despre aparitia industriei vinului! Acestia au intordus bautura in dieta lor zilnica, folosind vinul nu numai pentru ceremonii si ospete ci si ca medicament sau antiseptic si deasemenea ca aliment pentru substante nutritive.
Dupa caderea Romei, cultura vitei de vie si productia vinului au fost continuate de Bizant si urmand “Drumul Matasii“, s-au raspandit in Africa de Nord si Asia Centrala, ajungand in China, undeva prin secolul 8.
In Europa Evului Mediu, productia vinului era cu precadere o indeletnicire lasata in seama Manastirilor, calugarii producand vin atat pentru ritul religios, cat si pentru vanzare.
In Renastere, apara pentru prima data in istorie, cererea pentru un vin superior, atat calitativ cat si estetic, iar in Franta, la Bordeaux, cercetatorii cauta sa produca noi tipuri de vin, printr-o selectie mai atenta si mai riguroasa, aparand astfel ideea invechirii vinului! Tomai aceste cercetari si experimente facute pe vita de vie, se presupune ca ar fi dus la aparitia flagelului “filoxerei“ care in 1860, distruge majoritatea viilor din Franta si apoi din intreaga Europa! Remediul se gaseste abia 40 de ani mai tarziu, cand se descopera soiurile de vita de vie cu port-altoi american, imun la filoxera!
Secolul XX este cu certitudine apogeul culturii vitei de vie si a productiei de vin! Nu mumai ca se raspandeste in intreaga lume dar, mai ales in perioada interbelica si cea de dupa al doilea razboi mondial, consumul inregistreaza cresteri “explozive“!
In zilele noastre, productia de vin este o afacere mondiala de mare succes! Vita de vie se cultiva pe nu mai putin de 7,5 milioana de hectare, obtinandu-se aproximativ 250 de milioane de hectolitri anual, iar consumul este undeva intre 235-245 milioane de hectolitri in fiecare an!
Simpli la inceput, omul si vinul, s-au rafinat reciproc, ajungandu-se astazi la o diversitate aproape necuantificabila de caractere si ranguri, atat pentru oameni cat si pentru vinuri!
Facebook
Twitter
RSS