“Leaganul omenirii“, asa cum este supranumit continentul african (datorita descoperiri primilor homoizi care ar fi trait aici in urma cu peste 4,4 milioane de ani), se intinde pe o suprafata de 30.221.532 km patrati, suprafata locuita de peste 1,033 miliarde de oameni, ceea ce inseamna aproximativ 34 de locuitori pe fiecare kilometru patrat.
Desi este al doilea continent ca numar de locuitori, Africa ramane incontinuare un mister pe care lumea moderna, atat de grabita si de insetata dupa cunoastere, parca nu vrea sa-l descopere! Aici, padurile tropicale si ecuatoriale, care acopera cea mai mare parte a continentului, sunt in marea lor majoritate , inca neexplorate de om. Este acel paradis al creatiei naturii , despre care desi stim ca exista, preferam sa-l cunostem doar prin puterea imaginatie , creandu-ne universuri de puritate salbatica.
Africa este in acelasi timp un continent al superlativelor si contradictiilor: are cele mai multe tari dintre toate continentele (54), este traversata de cel mai lung fluviu al lumii (Nilul) si gazduieste cel mai mare desert al planetei (Sahara). Gasim aici, ghetarii din Muntii Rwenzori, supranumiti “Muntii Lunii“ dar tot aici gasim si cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata pe glob (El Azizia, 58 grade celsius) si chiar daca resursele naturale reprezinta o mare bogatie a “ continentului nergru“, majoritatea locuitorilor se scalda in saracie!
Instabilitatea politica si “ranile“ inca nevindecate dupa decenii de dominatie straina, fac, ca nivelul de trai din majoritatea tarilor Africii sa fie sinonim cu subzistenta! Oamenii “antrenati“ de secole cu sclavia si invatati sa ramana supusi, au reusit totusi sa dea viata unor traditii si culturi legendare, transpuse in trairi spirituale transmise apoi prin viu grai din generatie in generatie!
Acest “turn Babel“ cultural, linvistic si de traditii tribale pastrate cu sfintenie, completeaza splendoarea naturala a Africii si accentueaza frumusetea enigmatica a intregului continent. Cu cateva exceptii, aici oamenii par sa traiasca intr-o comuniune aproape Biblica cu natura, fiecare luand doar ce i se cuvine, doar de ce are nevoie, lasand cel putin parte egala animalelor, plantelor si Divinitatii!
Facebook
Twitter
RSS