Inconjurata de Oceanul Arctic si inconjurand la randul ei Polul Sud, Antarctica reprezinta ultima regiune descoperit de umanitate, primele informatii concrete despre existenta acestei imense intinderi de gheata datand abia de la inceputul secolului al XIX-lea. Antarctica cuprinde continentul Antarctida si alte cateva sute de insule, insumand peste 14 milioane de kilomerti patrati, fiind a 5-a suprafata de pe glob, dupa Asia, Africa, America de Nord si America de Sud.
Acoperita in proportie de 98% de o patura de gheata avand o grosime medie de 1,6 kilometri si inregistrandu-se temperaturi de pana la -89 grade celcius, Antarctica este o “gazda ostila“ pentru toti cei care o viziteaza. Desi aici viata pare imposibila, dorinta omului de a cunoaste, a impins mai multe guverne ale lumii sa amplaseze numeroase statii de cercetare, unde in fiecare an, aproximativ 5000 de oameni incearca sa-si desfasoare activitatea!
Totusi puterea de adaptare a omului nu conteneste sa impresioneze! In 1978, din Antarctica, ajunge vestea nasterii primului om pe continentul inghetat! Emilio Marcos Palma, s-a nascut la baza de cercetare Esperanza, parintii lui fiind trimisi aici impreuna cu alte 7 familii!
Nu numai pentru om viata in Antarctica reprezinta o mare provocare! Datorita secetei asemanatoare celei din Sahara, solului sarac in continut organic si fara capacitate de a stoca apa si nu in ultimul rand din cauza temperaturilor foarte scazute, flora si fauna Antarcticii sunt extrem de sarace, dezvoltate in principal la nivel “micro“.
Pe langa pinguini si pinipede, aici traiesc doar animale microscopice si insecte primitive, cel mai mare animal ajungand la doar 12 mm. In ceea ce priveste vegetatia, gasim in principal organisme simple, de obicei unicelulare cum ar fi algele, lichenii sau muschii, fiind imposibila cultivarea oricarei plante raspandite pe celelalte continente.
Antarctica reprezinta “stocul“ de gheata al planetei! Baliza care inconjoara continentul reprezinta 90% din gheata Pamantului , asta insemnand aproximativ 29 milioane de kilometri cubi de gheata, iar temperaturile de aici, sunt comparabile cu cele de pe Marte!
Legatura Romaniei cu Antarctica este asigurata de statia de cercetare Law-Racovita, numita dupa marele explorator roman Emil Racovita si inaugurata pe 13 ianuarie 2006. Statia este amplasata in regiunea numita “Printesa Elisabeta“fiind construita de australieni in 1986 si donata mai tarziu Romaniei.
Facebook
Twitter
RSS