Filiala Cluj a Institutului de Arheologie si Istoria Artei din cadrul Academiei Romane, este pe cale sa inceapa un proiect de scanare a granitelor Imperului Roman, folosind tehnologie NASA. Este vorba de obtinerea unor date despre partimoniul arheologic cu ajutorul imaginilor din satelit si prin scanare aeriana cu laser, intregul proiect facand parte din procedura de integrare a acestor zone in patrimoniul UNESCO. Coriolan Opreanu, unul dintre cercetatorii institutului amintit, a facut astazi ( 9 iunie 2014), o declaratie de presa in acest sens, in care a spus: “ Vom demara un proiect de scanare cu tehnologie NASA a Limes-ului roman (granita Daciei romane) din Romania, scopul fiind adunarea de informatii de mare acuratete despre patrimoniul arheologic. Noua tehnologie ar ajuta arheologii romani sa scurteze timpul de cercetare clasica, prin sapaturi arheologice, si sa poata intocmi documentatia pentru introducerea in patrimoniul UNESCO a Limes-ului roman. Ce cauta NASA în aceasta ecuatie? Este vorba despre obtinerea de date despre patrimoniul arheologic prin imagini satelitare si prin alte tehnici foarte noi de scanare aeriana cu laser si cu alte metode care se aplica de multa vreme în Vest in domeniul protectiei patrimoniului arheologic. “
Cercetatorul filialei de la Cluj a Institutului de Arheologie si Istoria Artei, a dezvaluit presei ca noua metoda de scanare, a fost deja folosita experimental de catre specialisti pe o raza de 10 kilometri patrati, intr-o zona impadurita, unde monumentele nici macar nu pot fi puse pe harta, pentru ca nu se vad. In continuarea declaratiei sale, Opreanu a adaugat: “ Aceste mijloace moderne, aceasta scanare cu laser din aer, printr-un program special, elimina padurea din imagine si apare modelul digital al terenului, ca si cum nu ar fi arborii deasupra. Altadata, arheologii sapau zeci de ani fara sa stie unde si cand vor ajunge. Acum, cu aceste tehnici noi, vezi contururile cladirilor si, acolo unde se considera necesar, se fac sapaturi in puncte cheie care aduc lamuriri rapide. Este o mentalitate care se aplica de mult in Vestul Europei. Investesti o singura data in tehnologie si ea iti aduce foarte multa informatie.
Acest proiect de scanare se refera la intreg Limes-ul roman, care porneste de la Dunare, din Banat, merge pe valea Somesului, prin Transilvania, coborand apoi pe Olt pana in Muntenia, de unde se intoarce la Dunare. Proiectul este unul foarte amplu si din aceasta cauza intr-o faza initiala, el se va opri doar in Transilvania si Banat. De asemenea proiectul este unul comun, intre Institutul de Arheologie si Istoria Artei de la Cluj si International Council of Monuments and Sites ( ICOMOS), un institut din Statele Unite ale Americi, alaturi de care se va incerca si accesarea de fonduri europene, pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proiect.
Facebook
Twitter
RSS