Luna plina și ziua de Vineri 13 provoacă temeri multor superstițioși atât separat cat și împreuna. Cu toate ca majoritatea societății moderne nu mai crede de mult timp în superstițiile legate de suprapunerea zilei de Vineri și a dații de 13, exista încă o fărâma de teama la începutul fiecărei zile de acest gen. Aceasta superstiție împreuna cu teama de luna plina are la baza evenimente din istoria omenirii, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, dezastre naturale care au avut loc în zile de vineri sau în data de 13. Încercând sa găsească o explicație a acestor fenomene, liderii și chiar oamenii bisericii au început sa asocieze suprapunerea acestor doua cu ghinionul. In același timp, luna plina care poate fi observata pe cer atât de des, este asociata cu provocarea dezastrelor și cu ghinioane, atunci când evenimentul se întâmpla într-o Vineri, 13. Acest lucru se întâmpla foarte rar, existând o probabilitate de 3.39% ca luna plina sa răsară într-o anumita zi din săptămâna. Fiecare an este format din 365, 25 zile (luând în considerare și anul bisect). Într-un an de zile putem vedea 12,37 luni pline. Un calcul matematic simplu arata cat de rare vor fi situațiile în care o luna plina se va suprapune cu o zi de Vineri, mai ales într-o data de 13. Șansele ca acest lucru sa se întâmple sunt de 0.159%.
Următoarea luna plina într-o zi de Vineri, 13 va fi în aproximativ 35 de ani. Un eveniment atât de rar este întotdeauna asociat cu schimbări majore în viețile oamenilor, cel puțin la nivel subtil. Pana în prezent, însa, niciun studiu nu a putut demonstra ca exista o legătura intre luna plina și creșterea criminalității sau a tulburărilor psihice. De asemenea, niciun eveniment extrem de benefic nu a fost asociat cu aceasta coincidenta. Asadar, cei neliniștiți din cauza acestui eveniment trebuie sa știe ca afirmațiile legate de aceasta superstiție nu au nicio baza concreta. Exista nenumărate explicații plauzibile pentru întâmplări nefericite, tragedii sau doar stari emoționale nefaste.
Superstițiile legate de luna plina își au originile și în legendele legate de vârcolaci, care se transformau inevitabil în momentul apariției lunii. Mai mult decât atât, străinii au tendința de a face o conexiune intre aceasta superstiție și zona Transilvaniei. Cu toate ca tindem sa ignoram acest mit si sa ne continuam viețile ca și pana acum, exista totuși unele studii care susțin ideea ca luna plina poate afecta somnul multor persoane. BBC News a publicat în 2013 rezumatul unui studiu la care au participat 33 de voluntari. Activitatea creierului lor, a globilor oculari și nivelul de hormoni au fost observate în timpul unei luni pline. Expertul în studiile somnului, Dr. Neil Stanley a afirmat ca studiul a ridicat multe semne de întrebare și ca somnul oamenilor poate fi afectat într-o anumita măsura de luna plina în anumite condiții.
Facebook
Twitter
RSS