In Statele Unite ale Americii, in fiecare zi, 18 persoane care necesita transplant de organe, mor din cauza ca nu pot benificia la timp de aceasta interventie chirurgicala. Pe langa criza acuta de donatori si aspectele legate de compatibilitate, medicii de peste ocean, se confruta cu o alta mare problema, este vorba de timpul de “viata” artificiatala a organului donat. In acest moment, limita de timp este de 12 ore si orice intarziere poate duce la moartea tesutului. Cercetatorii americani, vin cu o veste buna pentru toti cei care depind de o astfel de operatie. In urma unor experimente realizate de acestia, s-a descoperit o noua tehnica de depozitare a organelor donate, care are la baza supraracirea acestora (fara a fi congelate) si care astfel, vor rezista mai multa vreme in stare artificiala, timpul castigat fiind de cateva zile.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa de cercetare condusa de profesorul Korkut Uygun, de la Spitalul din Boston, a prelevat ficat de la soarecii de laborator, la tratat cu oxigen si l-a racit cu ajutorul unor substante chimice care actioneaza anti-inghet. Ficatul a fost adus pana la temperatura de 4 grade Celsius, si apoi depozitat timp de trei zile la temperatura de -6 grade Celsius. Dupa cele 72 de ore, ficatul a fost transplantat unor alti soareci de laborator, care la mai bine de trei luni de la operatie, sunt toti in viata. Pentru a verifica ipoteza, oamenii de stiinta din America, au incercat transplanturi de ficat, conservat prin metotoda conventionala, dar dupa ce organul a fost depozitat trei zile. La nici trei luni de atunci, niciunul dintre cobai nu mai traieste.
Chiar daca experimentele specialistilor au fost facute exclusiv pe ficat, parerea unamina este ca aceasta metoda poate fi extinsa pentru orice alt organ intern si spera ca in 2-3 ani, sa fie posibila testarea clinica pe om. Cea mai mare realizare a acestui proiect este fara indoiala, largirea perioadei de timp in care se poate realiza un astfel de transplant, pentru care pana acum, distanta si timpul au fost bariere de netrecut. Totusi, pentru ca asa ceva sa fie posibil, oamenii de stiinta trebuie sa gaseasca solutii pentru anumite probleme de logistica. Una dintre aceste probleme, este reprezentata de dimensiunile organelor umane, evident mult mai mari decat cele ale animalelor de laborator, fapt care ingreuneaza procesele de racire respectiv incalzire, intrucat schimbarile de temperatura trebuie facute in mod egal pentru tot organul. De asemenea se cauta modalitati practice de transport a organelor, pentru ca manipularea propriu-zisa sa nu duca la congelarea completa si astfel, la deteriorarea tesutului.
Proiectul este unul de interes mondial si devine prioritar pentru cercetatori, mai ales ca eventualul sau succes, ar putea suplimenta numarul organelor disponibile si cerute in SUA, cu nu mai putin de 5000 de unitati, ceea ce ar salva 13 persoane din cele 18 care isi pierd viata in fiecare zi. Momentan, experimentele se deruleaza pe animale mai mari si implicit cu organe interne mai dezvoltate, accelerarea cercetarilor fiind asigurata si de faptul ca FDA, a acceptat majoritatea substantelor chimice folosite in acest studiu.
Facebook
Twitter
RSS