Asa cum ne-a obisnuit, Google isi adapteaza logo-ul (doodle-ul) in functie de evenimentele importante cu impact in intreaga lume. Astazi, (vineri, 18 iulie 2014), compania Google a decis ca logo-ul sa comemoreze cei 96 de ani de la nasterea lui Nelson Mandela (18 iuie 1918), primul presedinte de culare al Africii de Sud, in semn de respect pentru ceea ce a realizat acest simbol nepereche al libertatii si iertarii. Pe tot parcursul zilei, chipul si numele marelui politic african, va aparea ca doodle de fiecare data cand pagina va fi accesata intr-unul dintre cele mai elegante si mai expresive logo-uri ale companiei. Inconjurat de flori si prezentand figura consacrata a lui Nelson Mandela, a omului care “zambeste din ochi si din suflet”, ideea celor de la Google este mai mult decat laudabila, pentru ca incearca sa readuca in memoria tuturor sacrificiile greu de suportat pe care Mandela le-a facut in drumul spre asigurarea libertatii oamenilor.
Din nefericire prea putin cunoscut si prea putin studiat de tinerii care urmaresc indeplinirea idealurilor personale, politice sau nu, Nelson Mandela va ramane pentru totdeauna cel mai puternic exemplu al secolului trecut in acest sens. De aceea, macar o mica istorie, o frantura din impresionanta lui poveste merita prezentata astazi. Si nu numai in spirit comemorativ, ci in ideea in care mai exista in contemporaneitate oameni care cred pana la infinit in ideal, oameni pentru care mostenirea lasata lumii primeaza in fata intereselor personale, a caror efemeritate a fost demonstrata atat de istorie, cat si de Biserica (oricare ar fi Aceasta).
[ads2]
Nelson Mandela s-a nascut la data de 18 iulie 1918, in satul Mvezo din Transkei, facand parte din clanul regal Thembu, al etniei xhosa. Copilaria si-a petrecut-o in satul vecin, Qunu, acolo unde, dupa propriile vorbe, a petrecut “anii cei mai fericiti”. In Qunu, dincolo de copilaria fericita,s-a bucurat de o educatie aleasa si a iesit la iveala pentru intaia oara caracterul sau de mare lider. Insa pentru inceput, credinta sa in ideal i-a adus foarte multe necazuri. Numit de talal sau Rolihlahla (care in xhosa inseamna “cel ce creeaza probleme”) Nelson Mandela avea sa fuga de langa familia sa pentru a evita o casatorie aranjata, la varsta de 22 de ani, iar in vremea studentiei, avea sa fie exmatriculat din facultate, in urma unui conflict legat de alegerea reprezentantilor studentilor.
Probleme minore totusi, fata de ceea ce avea sa pateasca ani mai tarziu, cand ANC,organizatia in care intrase si al carui lider devenise, a fost interzisa, iar el a fost condamnat la inchisoare pe viata! In cadrul procesului premergator condamnarii, Nelson Mandela a tinut una dintre cele mai emotionante si in acelasi timp impresionante pledoarii ale unui om politic, avand in vederea situatea in care se gasea: “Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, a spus omul care urma sa faca 27 de ani inchisoare grea, ani care, nu i-au curmat visul, ci dimpotriva; a reusit “sa traiasca suficient pentru a-l atinge”. RIP Nelson Mandela! Multumim, Nelson Mandela!
Facebook
Twitter
RSS