Asa cum stim, problema cea mai frecventa de sanatate orala este caria dentara, ea afectand aproximativ 75% din copii numai la nivel de Bucuresti. Din pacate, aproape de fiecare data, incepem sa ne gandim la aceasta afectiun doar atunci cnad ne doare sau cand o observam in mod intamplator.
CARIA INCIPIENTA
De multe ori prin carie dentara intelegem o cavitate. O cavitate formata atunci cand tesuturile dure ale dintelui (smaltul si dentina) cedeaza practic in fata agresiunii placii bacteriene, se inmoaie si sunt in final distruse. In locul lor apare o lipsa de substanta. Ei bine, caria exista sau, mai degraba, poate exista si fara lipsa de substanta dentara.
Este vorba despre debutul ei, cand cel mai frecvent caria apare sub forma unei pete albe, fie pe suprafata molarilor care participa la masticatie, fie intre dinti. In aceststadiu, ea este asimptomatica, nu doare si, mai mult decat atat, este si foarte greu de detectat de catre pacient. Ins, diagnosticul ei nu poate fi pus cu certitudine decat de catre medicul dentist. Ceea ce este foarte important este ca daca reusim sa o surprindem in stadiul incipient, caria poate fi prevenita, adica smaltul poate fi remineralizat, iar coloratia alba poate disparea. Iata de ce controlul periodic la medicul dentist ar trebui sa fie obligatoriu. Numai in acest fel, nu va mai fi nevoie de tratament si obturatie (plomba) ulterioara.
PREVENIREA CARIEI
Putem preveni caria dentara prin multe metode. Cea mai importanta si la indemana este perierea corecta a dintilor. Acestia trebuie periati de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, periajul de seara fiind cel mai important. Din pacate, nu putini suntem aceia care ne spalam pe dinti cand si cand sau doar dimineata. Mai trebuie sa stim ca periuta ar trebui schimbata o data la 3-4 luni. Daca avem periuta mecanica putem schimba, daca aceasta permite, doar capul periutei. Pasta de dinti folosita trebuie sa fie una cu continut in fluor mediu spre ridicat.
A doua metoda eficienta prin care putem preveni caria dentara este folosirea produselor care contin fluor. Dupa cum am spus, unul dintre ele este chiar pasta de dinti, dar mai sunt si altele: apa de gura si produsele care se aplica direct pe dinti, in special in cabinetul de medicina dentara. Fluorul este un element benefic care intareste dintele si il face mai putin vulnerabil in fata placii bacteriene. Totodata, el ajuta foarte mult la remineralizarea cariei incipiente, dintele recapatandu-si astfel structura integra initiala.
DIETA CARIOGENA
A treia metoda prin care putem preveni caria este reducerea sau disciplinarea dietei sau, mai bine zis, a consumului de alimente care stimuleaza aparitia cariei. Aleimentele care contin zaharuri sunt direct implicate in producerea cariei dentare pentru aceasta furnizeaza practic materie prima (hrana) pentru bacterii. Dulciurile sunt alimentele care, indiferent de forma lor de prezentare, sunt cariogene intr-o oarecare masura. Dintre alimentele dulci, bauturile cu zahar sunt considerate a fi cel mai putin cariogene pentru ca sunt retinute in cavitatea bucala o perioada cu mult mai mica de timp. Dar, acest lucru nu inseamna ca pot fi soncumate in orice cantitate. Mai mult, consumul lor nu trebuie sa reprezinte o obisnuinta ci, mai degraba, ar trbui consumate in mod ocazional. Pe de alta parte, prajiturile au un impact mediu, iar dulciurile de tipul caramelelor, care se lipesc de dinti si gingii, sunt cele mai nocive. In mod practic, acestea raman in cavitatea bucala mult mai mult decat procesul efectiv de masticatie, rezultand astfel potential cariogen ridicat.
CUM AR TREBUI NOI SA PRIVIM PROBLEMA DULCIURILOR IN ALIMENTATIE
Pantru a preveni caria dentara nu inseamna ca trebuie sa eliminam complet dulciurile din alimentatie, insa consumul lor ar trebui sa fie unul OCAZIONAL. De exemplu, nu trebuie sa devina o obisnuinta consumul bomboanelor pe parcursul zilei. Pe cat posibil, ele are trebui consumate dupa masa, nu intre mese, si intr-o singura repriza, nu de mai multe ori pe zi. De asemenea, dupa fiecare consum de dulciuri este indicat un periaj suplimentar. Daca aceasta nu este posibil, este recomandata simpla clatire cu apa de gura.
Facebook
Twitter
RSS