Nasa a fotografiat un iceberg gigant de aproximativ 165 de kilometri patrati, care se plimba pe apele Oceanului Atlantic de Sud, la doar aproximativ 240 de kilometri de Georgia de Sud. Oamenii de stiinta nu stiu din ce parte a Antarcticii s-a desprins aceasta masa de gheata. Desi, exista iceberguri care sunt mai mari si iceberguri care masoara doar 19 kilometri adancime, toate sunt monitorizate de catre Centrul National de Gheata din Statele Unite ale Americii. Recent este cazul icebergului gigant de 165 de kilometri patrati care a fost zarit de catre satelitul Aqua, de la Nasa. El navigheaza fara a avea vreo tinta prin Oceanul Atlantic. Pentru a ne face o idee despre dimensiunea acestui iceberg, el este similar orasului Valecia, din Spania. Nu se stie din ce parte a Antarcticii provine, dar oamenii de stiinta stiu ca, locatia sa nu este nici pe departe obisnuita. Dupa cum ne spune si glaciologul Kelly Brunt de la Nasa: ”Multi raman prinsi si apoi sunt opriti de curentii care circula in jurul Antarcticii. Ei incep de multe ori sa-si indrepte directia catre nord, unde curentii sunt intrerupti in jurul Georgiei de Sud.”
Glaciologul Kelly Brunt mentioneaza, de asemenea, icebergul C-16, care a plutit mai mult de jumatate de drum in jurul Antarticii, inainte de a se misca spre nord:”Parerea mea este ca, atunci cand s-a apropiat de Marea Weddell s-a intrors. A fost foarte dificil sa urmeze curentul.”
Marea Weddell este o mare periferica ce apartine de Oceanul Antarctic fiind situata langa Antarctida. Marea este limitata la est de tarmurile landului Coat, iar la vest de landul Graham. Granita de nord este considerata lantul muntilor submarini indo-atlantici. La sud-vest se afla insula permant acoperita de gheata, Elephant Island, iar la sud, calota plutitoare de gheata Filchner-Ronne Ice Shelf. Marea Weddell are o suprafata de 2,8 mil. kilometri patrati, o adancime intre 500 – 5000 m. Marea Britanie si Argentina pretind dreptul de proprietate asupra regiunii.
Facebook
Twitter
RSS