Alimentatia gravidei: 8 substante nutritive care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidei
Substantele nutritive recomandate in timpul sarcinii nu sunt importante doar pentru buna dezvoltare a fatului, ci si pentru mentinerea sanatatii gravidei. Substantele nutritive de care gravida are nevoie sunt esentiale pentru bebelus. Daca primesti toate nutrientele necesare si esti sanatoasa, bebelusul tau va fi si el sanatos.
1. Calciu
In timpul sarcinii, calciul este esential pentru mentinerea sanatatii viitoarei mame, cat si pentru dezvoltarea normala a bebelusului. Inainte de a se naste bebelusul are nevoie de calciu pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor, pentru formare si dezvoltare sanatoasa a inimii, a muschilor si a nervilor, pentru un ritm cardiac normal si pentru dezvoltarea abilitatii de coagulare a sangelui. Daca, in timpul sarcinii, tu nu primesti o cantitate suficienta de calciu, bebelusul tau va avea grija sa isi ia necesarul din corpul tau, ceea ce va avea repercusiuni asupra sanatatii tale.
Doza zilnica recomandata este de 1000mg Ca.
Alimentele bogate in calciu:
- seminte de susan
- branza
- seminte de chia
- sardine in ulei
- iaurt
2. Potasiu
Potasiul este important in alimentatia gravidei deoarece are rol in eliberarea energiei din proteine, grasimi si carbohidrati. Avand in vedere ca in timpul sarcinii creste volumul sangelui cu 50%, alimentatia gravidei nu trebuie neglijata iar aportul de potasiu devine si mai important pentru mentinerea echilibrului electrolitic.
Doza zilnica recomandata este de 4700mg K
Alimente bogate in potasiu:
- rosii uscate la soare
- ciocolata neagra
- soia boabe
- migdale
- fistic
- seminte de dovleac
- cartof copt in coaja
3. Crom
Desi organismul nostru are nevoie de crom in cantitati foarte mici, trebuie sa stii ca acest mineral este totusi important pentru sanatate. Cromul ajuta organismul sa descompuna si sa depoziteze grasimile, carbohidratii si proteinele. De asamenea, cromul ajuta la reglarea productie de insulina pentru a mentine niveleul de glucide in sange. In plus, cromul asigura stocarea normala a proteinelor in corpul tau si ajuta la dezvoltarea bebelusului.
Doza zilnica recomandata este de 30 mcg Cr.
Alimentele bogate in crom:
- brocoli
- suc de struguri
- cereale integrale
- suc de portocale
4. Acid folic
Acidul folic este una din vitaminele esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului in timpul sarcinii. Acidul folic este, de fapt, vitamina B9. In timpul sarcinii, acidul folic este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, si are un rol foarte important in producerea globulelor rosii.
Doza zilnica recomandata este de minim 600 mcg.
Alimentele bogate in acid folic:
- semintele de floarea soarelui
- linte
- spanac
- fasole usacata rosie
- brocoli
- suc de portocale
5. Zinc
Zincul este un mineral important in organismul uman cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, mobilizarea vitamieni A in ficat, in formarea a peste 60 de enzime si are rol in diviziunea celulara, favorizeaza asimilarea vitaminelor.
Doza zilnica recomandata este de 11 mg Zn.
Alimente care contin zinc:
- carnea de vita si miel
- germeni de grau
- ficat de vitel
- semintele de susan si dovleac
- ciocolata neagra
6. Vitamina A
Vitamina A(retinol) este vitamina liposolubila stocata de ficat si care este importanta atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Vitamina A este imporanta pentru dezvoltarea inimii, a rinchilor, a ochilor si a oaselor, dar si petru dezvoltarea sistemului circulator, respirator si nervos central.
Doza zilnica recomandata ste de 770 mcg.
Alimente bogate in vitamina A:
- ficat
- cartof dulce copt
- morcov crud
- pepene galben
- ou
- spanac
7. Fosfor
Fosforul este un nutrient esential pentru organism, el fiind necesar pentru functionarea normala a celulelor, pentru absortia si reglarea nivelului de calciu in organism, pentru oase si dinti. De asemenea fosforul este important pentru fonctionarea optima a rinchilor, pentru coagularea sangelui si pentru reglarea ritmului cardiac.
Doza zilnica recomandate este de 700mg P.
Alimentre care contin fosfor:
- cascaval
- somon
- soia
- linte
8. Fier
Fierul este unul din mineralele cele mai importante pentru organismul tau, acesta formand hemoglobina din organismul tau.
Doza zilinca recomandata este de 27mg Fe.
Alimente care contin fier:
- ficat
- nuci, caju, alune, migdale
- carne de vita
- spanac
- tofu
sursa: Sfaturi gravide
Facebook
Twitter
RSS