Criza din Ucraina continua: Obama indeamna Rusia sa se retraga din Ucraina!

Criza din Ucraina continua!

Actiunile trupelor rusesti in Crimeea au fost catalogate de catre Statele Unite ca un act de agresiune contra unei tari vecine.

Presedintele Barack Obama a declarat ca afirmatiile presedintelui rus, Vladimir Putin, potrivit carora nu au fost mobilizate trupe in Crimeea “nu pacalesc pe nimeni” si ca Rusia nu avea niciun drept sa intervina in Crimeea.

Secretarul de Stat american, John Kerry, in vizita la Kiev, a indrumat noul guvern spre “cumpatare”.

Tensiunea se simte in Crimeea, care este controlata in acest moment de Rusia.

Un ofiicial al Casei Albe a declarat ca Presedintele Obama, a indemnat Rusia sa isi retraga trupele din Crimeea in unitatile militare si  sa accepte o misiune internationala care sa monitorizeze respectarea drepturilor etnicilor rusi din Ucraina.

In tot acest timp, Rusia, sustine ca a testat o racheta balistica intercontinentala.

Ministrul apararii rus, a declarat ca o racheta Topol RS-12M a fost lansata cu succes de la poligonul de testare Kapustin Yar spre Sary Shagan din Kazakhstan.

Washingtonul sustine ca au fost informati inaintea lansarii conform tratatelor bilaterale cu Rusia.

Tensiuna la nivel international a crescut ca urmare a actiunilor rusesti din Crimeea si a avertismentelor ca ar putea avansa si in restul regiunilor din estul Ucrainei pentru a proteja cetatenii rusi si vorbitorii de limba rusa din Ucraina.

Actiunile Rusiei au starnit reactii internationale de condamnare.

Propunerea americana a fost discutata in detaliu intr-o convorbire telefonica dintre Presedintele Obama si Cancelarul german Angele Merkel. in cursul zilei de marti.

Pana acum, partea rusa nu a comentat indemnul presedintelui american.

Azi secretarul de stat american John Kerry este asteptat sa se intalneasca la Paris cu omologul sau rus, Sergei Lavrov.

Ambele parti sustin calea dialogului pentru a preveni escaladarea tensiunilor si intalnirea din Paris poate fi o ocazie pentru ameliorarea situatiei.

Moscova a condamnat schimbarea de putere din Ucraina, ca urmare a violentelor din strada din ultimele luni. Cele peste 90 de decese l-au obligat pe presedintele Viktor Yanukovych, un aliat al Rusiei, sa se refugieze in Rusia.

Marti, la Kiev, John kerry , secretarul de stat american, a declarat ca nu exista niciun indiciu ca cetatenii rusi sau vorbitorii de limba rusa ar fi fost in pericol dupa revolta din Ucraina. Acesta a mai declarat:

“Este limpede ca Rusia s-a straduit sa creeze un pretext pentru o invazie”

Prim Ministrul Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk, sustine ca au avut loc tratative cu partea rusa. Acesta le-a descris ca “stangace” dar “un prim pas” spre rezolvarea situatiei.