Transnistria cere alipirea la Rusia

Transnistria cere alipirea la Rusia

Politicieni si activisti pro-rusi din regiunea separatista transnistria au cerut Parlamentului Rusiei sa emita o lege care sa permita acestui teritotiu sa fie alipit Rusiei.

Apelul transnistrean a fost facut in contextul anexarii Crimeei de catre Federatia Rusa. Ucraina, Uniunea Europeana si Statele Unite considera ilegale actiunile Rusiei.

Transnistria este dominata de forte loiale Rusiei, care se bucura de suportul Moscovei.

Regiunea s-a desprins de Moldova in urma razboiului din 1991-1992, din timpul prabusirii URSS.

Presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a decarat ca orice decizie din partea Moscovei de acceptare a Transnistriei
“ar fi un pas intr-o directie gresita”.

Referendumul din 2006, nerecunoscut de Moldova si de catre comunitatea internationala a confirmat aspiratiile de independenta ale Transnistriei.

Irina Kubanskikh, purtator de cuvant al Parlamentului din Transnistria, a declarat agentiei Itar-Tass ca autoritatile transnistrene au facut apel la Faderatia Rusa sa examineze posibilitatea extinderii in Transnistria a legislatiei ce ar permite acordarea cetateniei ruse, lege aflata in prezent in dezbatere in Duma de Stat.

Partidul pro-rus, O Rusie Dreapta, a facut un proiect de lege care sa usureze intrarea unor noi teritorii in Federatia Rusa. Purtatorii de cuvant al acestui partid au declarat pentru ziarul Vedomosti ca textul acestui proiect de lege este in acest moment revizuit, pentru a nu intarzia rapida accesiune a Crimeei in Rusia.

Apelul Transnistriei catre Rusia avertizeaza asupra inrautatirii situatiei locuitorilor din Transnistria, daca Moldova semneaza un acord de asociere cu Uniunea Europeana.

Conducatorii din Republica Moldova intentioneaza incheierea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana. Criza din tara vecina a izbucnit, tocmai in urma refuzului presedintelui ucrainean Viktor Yanukovych de a semna un asemenea acord.