Rege la 4 ani ! Despre Ludovic al XIV-lea!

Astazi (14 mai 2014), se implinesc 371 de ani de cand micul print Ludovic, a urcat pe tronul Frantei la varsta de doar 4 ani! Avea sa conduca timp de 72 de ani, ceea ce reprezinta una dintre cele mai lungi domnii din istoria “batranului continent“. Fiind doar un copil in momentul incoronarii, cel ce avea sa fie numit ulterior “Regele Soare“ sau “ Ludovic Cel Mare“, a preluat puterea deplina abia in 1661, la varsta de 22 de ani.

Nasterea sa a reprezentat un adevarat miracol pentru intregul regat, cunoscute fiind problemele cuplului regal, care timp din 23 de ani a fost considerat nu doar unul infidel ci si unul infertil! Tocmai din acest ultim motiv, la nastere, Ludovic a primit si numele de Dieudonne, care inseamna “dar de la Dumnezeu“ si in aceeazi zi, Ludovic al XIII-lea, a inchinat intreaga tara Fecioarei Maria, in semn de multumire pentru miracolul produs!

Dupa moartea tatalui sau, viata tanarului rege, s-a transformat intr-o adevarata aventura! La 5 ani, a fost foatre aproape de a se ineca intr-una din piscinele palatului, fiind salvat in ultima clipa! Patru ani mai tarziu, se imbolnaveste de varicela, iar cand medicii nu-i mai dadeau nici o sansa, regele isi revine miraculos. In vara anului 1658, in urma unei grave intoxicatii alimentare, tanarul rege parea sa nu mai poata fi salvat de nimic, insa unul dintre medicii de casa ai mamei sale, Ana de Austria, ii administreaza un vomitiv combinat cu vin si regele Frantei revine la viata pentru a 3-a oara!

Dar pentru ce a facut in 10 mai 1661, regele Ludovic al XIV-lea a intrat cu adevarat in istoria diplomatiei ! La doar o zi dupa moartea prim-ministrului Mazarin, Ludovic a adunat toti inaltii membrii ai conducerii Frantei, pentru a alege un nou prim-ministru! Analizandu-i cu privire rece pe toti, regele s-a ridicat si a spus: “vă dau poruncă să nu semnați nimic, nici măcar un pașaport, fără ordinul meu; să-mi dați raportul mie personal în fiecare zi și să nu favorizați pe nimeni“. Au urmat peste 50 de ani in care a condus ca rege absolut, intr-un mod unificator pentru intreaga tara, perioada in care Franta a devenit cea mai puternica tara a Europei!

Insa odata cu castigarea suprematiei continentale si din dorinta de a realiza mai mult, mintea regelui Ludovic pare sa se intunece… . Razboaiele purtate mai ales in ultima parte a domniei, au falimentat bugetul statului si au provacat pierderi teritoriale semnificative, care au declansat revolte ale poporului. Moare in 1715 si este inmormantat in graba si fara onoruri , tocmai din cauza unor noi revolte populare.