Honore de Balzac… Shakespeare al romanului!

Pe 20 mai 1799, se nastea la Tours, in Franta, Honore Balssa, care mai tarziu, sub numele de Honore de Balzac, avea sa devina unul dintre cei mai mari oameni de cultura ai Frantei! Cu un numar impresionant de romane si povestiri, Balzac a contribuit decisiv la consacrarea romanul traditional fiind asezat de majoritatea criticilor literari, in fruntea piramidei romancierilor din toate timpurile!

A inceput sa studieze de la varsta de 8 ani, iar cand avea doar 16 ani a devenit secretarul unui avocat din Paris. Avea sa ramana in serviciul acestuia doar 3 ani. Pentru ca planurile sale erau cu totul altele! Visa la o cariera literara! Primele sale incercari, constand in piese de teatru tragide, nu au avut succesul asteptat si astfel, tanarul scriitor, sub diferite pseudonime, trece la romane de larg consum, care in acea vreme erau romanele gotice,comice sau istorice.

Insa nici de aceasta data nu reuseste sa capteze atentia si pentru o perioada, Balzac se retrage din lumea scriitorilor, incercandu-si norocul in lumea afacerilor! Devine editor, apoi tipograf, ajungand chiar sa cumpere o turnatorie de litere, dar singura sa “realizare“ a fost aceea de a se umple de datorii, de care nu mai avea sa scape toata viata!

Constrans de datoriile avute si infometat de avere, Honore de Balzac se intoarce la literatura hotarat sa nu mai dea gres. In 1829 drumul lui Balzac se intersecteaza in sfarsit cu cel al succesului, dupa publicarea a doua lucrari: “Le Chouans“ (suanii) si “La Physiologie“ du mariage ( Psihologia casatoriei). Un an mai tarziu, in 1830, popularitatea lui Balzac creste semnificativ prin cele sase povestiri adunate in scrierea “Scenes de la vie privee“ (Scene din viata privata).

A urmat o perioada extrem de tumultoasa din punct de vedere amoros pentru scriitorul francez, care a devenit un obisnuit al saloanelor de gala, vesnic in prezenta femeilor din inalta societate franceza. Punctul culminant, l-a reprezentat intalnirea contesei poloneze Evelina Hanska, sotia unui batran nobil ucrainean. Balzac si Eveline devin amanti si planuiesc sa se casatoreasca dupa moartea sotului acesteia. Iubirea devine sursa de inspiratie pentru Balzac, relatia prin corespondente dintre cei doi, dand nastere volumului “Lettres a l’etrangere“ (Scrisori catre o straina).

Manat acum de ganduri matrimoniale, Honore de Balzac, isi releva genialitatea 1934, cand decide sa-si grupeze romanele in trei mari categorii: “Etudes analytiques“ (Studii analitice), “Etudes philosophiques“ (Studii filosofice) si “Etudes de moeurs“ (studii de moravuri), cu scopul de a realiza o fresca a intregii societati contemporane franceze.

Proiectul se concretizeaza sub numele de “La comedie humaine“ (Comedia umana), reprezentand apogeul creatiei literare a marelui prozator francez!

Revenind la povestea de iubire dintre Honore si Eveline, aceasta a avut un sfarsit oarecum tragic, Balzac murind la doar cateva luni dupa casatorie, in august 1850.

 

 

Categories: CARTI, CULTURA