La multi ani Miodrag Belodedici!

Astazi (20 mai 2014), “Belo“ implineste 50 de ani! Considerat unul dintre cei mai eleganti si intelepti fundasi centrali din Romania, Miodrag Belodedici, a fost prezent aproape la toate momentele importante pe care fotbalul nostru le-a trait intre 1984 si 2000, castigandu-si prin munca si sacrificiu, un loc insemnat in istoria sportului din tara noastra!

Povestea de succes a lui Miodrag Belodedici, a inceput la Minerul Moldova Noua, in liga judeteana Caras-Severin, fiind promavat de antrenorul Olimp Mateescu. In 1982, ajunge la Luceafarul Bucuresti si aproape imediat este recrutat de Steaua prin presedintele gruparii militare din acea vreme, Ion Alexandrescu, fiind impresionat de modul in care tanarul libero, stia sa rezolve situatiile delicate din propriul careu.

La Steaua, a jucat in doua perioade diferite! Intre 1982 si 1988, Belodedici a fost om de baza in cea mai de succes echipa romaneasca din toate timpurile, castigand 4 campionate la rand, 3 cupe ale Romaniei si bineinteles, cele 2 trofee nepereche in fotbalul nostru, Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei. A doua perioada in Ghencea, incepe in 1998 si se incheie odata cu retragerea din activitate in anul 2001, reusind sa-si imbogateasca palmaresul cu inca un titlu de campion si inca o cupa a Romaniei!

Cat timp a fost departe de Steaua, Belo a jucat in Iugoslavia ( Steaua Rosie Belgrad), in Spania (Valencia, Valladolid, Villareal) si in Mexic (Atlante), cele mai frumoase momente fiind fara indoiala cele din Iugoslavia! Cu Steaua Rosie, Miodrag, reuseste sa mai castige odata Cupa Campionilor Europeni, devenind singurul jucator din lume, de pana atunci si de atunci incoace, care izbuteste aceasta performanta cu doua echipe diferite din estul Europei.

La echipa nationala, Belodedici a adunat 53 de selectii si a marcat 5 goluri. A debutat in 1984 si a participat cu nationala noastra la mondialul din `94 si la europeanul din `96, iar in 2009, cu ocazia Centenarului Federatiei Romane de Fotbal, a primit distinctia “diamant“ pentru intreaga sa activitate internationala, alaturi de alti mari fotbalisti ai Romaniei.

In prezent, Miodrag Belodedici, ocupa functia de director al centrelor de juniori din cadrul Federatie Romane de Fotbal, incercand sa gaseasca pentru Romania, inca un Hagi, inca un Popescu… si inca un Belodedici!