Vizita oficiala a vicepresedintelui SUA in Romania!

Dupa ce saptamana trecuta tara noastra a fost vizitata de sectetarul general al NATO, in aceasta dupa-amiaza (20 mai 2014), a aterizat la Bucuresti Air Force 2, avandu-i la bord pe vicepresedintele Statelor Unite, domnul Joe Biden alaturi de sotia sa, care efectueaza o vizita oficiala de doua zile in Romania.

La fel ca in cazul secretarului general  Anders Fogh Rasmussen, motivul principal al vizitei lui Biden este situatia regionala, atat de instabila din cauza problemelor din Ucraina si actiunile Rusiei in Crimeea.  Vicepresedintele SUA va dezbate aceste subiecte alaturi de presedintele Traian Basescu, de premierul Victor Ponta si deasemenea de societatea civila.

In discursul tinut la Baza 90, referindu-se la suportul Statelor Unite fata de tarile NATO, Joe Biden a decalarat: “Ne pasa foarte mult de alianta, angajamentul american fata de apararea colectiva si fata de articolul 5 din tratatul NATO este o obligatie sacra pentru noi. O obliatie sacra nu numai acum, ci intotdeauna. Sunt aici sa spun in numele presedintelui ceea ce sper ca stiti deja: Puteti conta pe noi! Noi facem ceea ce spunem si ne indeplinim obligatiile!“

In cadrul aceluiasi discurs, vicepresedintele Biden, acuza actiunile Rusiei din Crimeea spunand:  “Agresiunea din Crimeea ne reaminteste de ce avem nevoie de NATO! Rusia a violat nu doar suveranitatea Ucrainei, ci si principiul fundamental al secolului XX! Granitele Europei nu trebuie schimbate cu forta. Condamnam actiunile Rusiei din Crimeea.“

Deasemenea, Biden nu a uitat sa laude soldatii romani implicati in diferite misiuni NATO: “ Consider ca sunteti cea mai buna generatie de luptatori. V-am vazut in Bosnia si Kosovo, in Fallujad, Bagdad, Kabul si Kandahar. Sunteti un grup extraordinar, un grup de patrioti care pazesc libertatea Europei. Este o obligatie sacra sa fim alaturi de voi!“ a afirmat acesta.

Pe langa aceste teme, se pare ca in aceste zile care vicepresedintele SUA este in tara noastra, se va aduce in discutie si problema vizelor pentru romani, insa oficialul american nu va putea face nici un fel de promisiune ferma in acest sens. Deasemenea se va aborda si problema noului ambasador american la Bucuresti, post vacant inca din Decembrie 2012.

Categories: INTERNE, POLITICA, STIRI

Tags: Nato, SUA, ucraina