O noua lovitura de stat in Thailanda!

Dupa sapte luni de criza politica, marti 20 mai anul curent, generalul Prayut Chan-O-Cha, sef al fortelor armate thailandeze declara legea martiala, invocand violentele de pe teritoriul tarii incepute inca din toamna anului trecut  si soldate cu 28 de morti!

In decursul zilei de astazi (22 mai 2014), intr-o interventie televizata, Prayut Chan-O-Cha anunta lovitura de stat: “Pentru ca aceasta tara sa revina la normal, armata trebuie sa preia puterea incepand cu 22 mai 2014, ora 16.30“  ( 12.30 ora Romaniei), preciza seful fortelor armate din Thailanda.

Anuntul in direct al generalului Chan-O-Cha, a fost facut dupa cea de-a doua sesiune de negocieri purtata de protagonistii crizei, in incercarea de a gasi o solutie de compromis. Martorii oculari, sustin ca liderii celor doua tabere, au fost ridicati de la locul reuniunii, sub paza, de masini ale armatei, chiar inaintea anuntarii loviturii de stat!

Pana acum situatia pare sa fie sub control in acest sens Prayut Chan-O-Cha facand apel la calm: “Toti thailandezii trebuie sa ramana calmi si functionarii trebuie sa continue sa lucreze ca de obicei.“, declara generalul thailandez in cadrul aceleiasi interventii televizate!

Criza actuala a inceput in toamana anului 2013, cand grupuri de manifestanti, au inceput sa ceara plecarea de la putere a premierului Yingluck Shinawatra, sora fostului prim-ministru thailandez Thaksin Shinawatra,  nimeni altul decat actorul principal al precedentei lovituri de stat din Thailanda, petrecuta in 2006. Desi a fost exilat, miliardarul Thaksin, continua sa ramana un factor principal de diviziune in tara!

Doamna Yingluck, a fost in functia de premier din 2011 si pana in mai 2014, cand a fost destituita de justitie!

In aproape 80 de ani, in Thailanda au avut loc nu mai putin de 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat!