Cum isi vor recupera romanii banii dati pe taxa de poluare incasata ilegal de stat

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, citata de mediafax, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Persoanele fizice sau juridice isi vor recupera sumele platite pe taxa de poluare, din banii incasati din timbrul de mediu la bugetul Fondului de Mediu, in cadrul unui proiect comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Mediului. Contribuabili vor depune cererile de restituire, la autoritatea obligata prin hotaratea judecatoreasca sa efectueze returnarea banilor, adica fie la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, fie la  Administratia Fondului pentru Mediu. Termenul de depunere a acestor cereri este cel legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, ceea ce inseamna 5 ani de la 1 ianuaria a anului urmator celui in care a fost obtinut dreptul la restituire prin hotararea judecatoreasca. Cererea trebuie sa fie insotita de hotararea judecatoreasca executorie, in copie legalizata, o copie a actului de identitate si, daca este cazul imputernicirea reprezentantului legal urmand sa fie solutionata in termen de 45 de zile de la inregistrare, termen care se poate prelungi doar daca se solicita documente suplimentare. 

Dupa aceste proceduri, documentele vor ajunge la Administratia Fondului pentru Mediu, unde se va stabili graficul de plata al transelor anuale, urmand ca aceste date sa fie transmise Fiscului in maxim 5 zile de la primirea documentatiei. Prima plata, se face in luna urmatoare datei comunicarii graficului catre Fisc, iar urmatoarele transe se vor achita in lunile aprilie sau noiembrie a urmatorilor 4 ani, in functie de data depunerii cererilor. Este important de stiut ca daca persoana sau firma care trebuie sa trimeasca bani, are datorii la stat, Fiscul va compensa acele datorii din banii pe care ar trebui sa-i primeasca. Persoanele fizice isi pot primi sumele datorate de stat, chiar de la ghiseele Trezoreriilor Statului, la data la care au fost programati pentru asta, in timp ce persoanele juridice, vor incasa sumele cuvenite, exclusiv prin decont bancar, in contul comunicat in cererea de restituire. Procedura, se aplica si cererilor aflate in curs de solutionare, la data intrarii in vigoare a OUG 8/2014.