Tesla ofera gratis brevetul masinii electrice

Stire senzationala, a celor de la Tesla, cei mai renumiti producatori de masini electrice. Elon Musk, CEO la Tesla Motors a precizat ca vor sa ofere gratis toate brevetele pentru statiile de incarcare “Supercharger”, cu care incarca ei masinile lor electrice (EVs). Acest lucru ar oferi tuturor competitorilor in domeniu sa se extinda pe piata EV (electronic vehicle), reducand cererea pentru masinile traditionale. Astazi, Musk a facut o declaratie oficiala, anuntand ca Tesla Motors nu numai ca o sa ofere gratis brevetul pentru statiile de incarcare, ci si toate brevetele lor Tesla; fiind peste 200.

Musk a publicat un articol pe siteul de la Tesla, numit “All Our Patent Are Belong To You” , ceea ce dubleaza potentialul masiv in dezvoltarea masinilor electrice. In articolul publicat, Musk este uimit de faptul ca Tesla nu va da in judecata pe nimeni care o sa ii foloseasca breveturile.

Sunt deja speculatii despre anumit companii care doresc sa utilizeze technologia celor de la Tesla. Alti producatori de masini care folosesc technologia statiilor Supercharger, o sa fie nevoiti sa taxeze in avans clientii pentru folosirea statiilor de incarcare, si sa ofere acces gratuit dupa. Se crede ca si alti producatori o sa aiba o strategie “open-source”, lasand industria sa evolueze mult mai rapid.

In afara de ideea de, schimb de idei gratis intr-un format open-source, mai sunt si alte beneficii. Tesla vrea sa deschida o fabrica pentru a incepe productia de baterii pentru masinile electrice. Daca mai multe companii producatori de masini ar folosi bateriile, ar putea fi produse la un cost mai redus per unitate, reducand substantial preturile. Acest lucru ar permite ca Tesla sa produca masini electrice la un pret asemanator cu o masina normala, astfel toti ar putea sa aiba o masina electrica in viitorul apropiat.

Musk, a mai precizat ca la inceput, Tesla Motors, protejand breveturile lor se protejau pe ei insusi, dar si-au dat seama ca mai mult limitau competitia intr-un departament a industriei in care ei vroiau sa evolueze.