Cersetorie, muta-ti cuibul! Norvegia refuza sa mai adopte cersetori din 2015

Cersetoria este la ea acasa in majoritatea tarilor europene, insa Norvegia urmeaza sa ia masuri drastice in legatura cu acest obicei parazitar.Fiind satui de cersetorie, Parlamentul norvegian a decis sa implementeze o lege prin care sa interzica cersetoria. Cersetorii sunt cunoscuti ca fiind persoane nomade de cele mai multe ori, sanatoase sau cu afectiuni medicale de diferite feluri, de toate varstele si religiile, dar mai ales persoane care provin din Romania. Asadar, obiceiul de cersetorie in locurile publice din Norvegia va fi complet interzis, iar legea va intra in vigoare incepand cu anul 2015. Publicatia The Norway Post informeaza ca aceasta tara nu mai este de acord cu umplerea locurilor publice de cersetori care scad nivelul de trai al oraselor lor. Mai mult decat atat, decizia a fost sustinuta de nivelul crescut al agresivitatii pe strazile oraselor din aceasta tara. Acelasi ziar citeaza: ” In ultimii ani am vazut o evolutie in care cersitul a devenit mult mai agresiv. Politia a avut de a face cu provocari ale crimei organizate asociate cu grupuri de cersetori si suntem siguri ca exista o mare majoritate in Guvern care sustine interzicerea locala a acestui obicei”. Citatul ii apartine purtatorului de cuvant norvegian Ulf Leirstein, apartinand partidului Progresuist (FrP’s).

Acelasi partid se lupta totodata si impotriva migratiei. Insa situatia a fost explicata in detaliu, iar norvegienii se opun fenomenului de cersetorie  in principal din cauza persoanelor de origine rroma. Partidul Conservator  (Høyre), Partidul Progresist si Partidul Central sunt de acord cu adoptarea acestei legi in cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, persoanele care si-au facut un scop din a-si “rotunji” veniturile prin cersit in Norvegia, vor trebui sa renunte la “planurile de vacanta” si sa se indrepte inspre alte taramuri. In afara de redirectionare, adeptii cersetoriei sunt indrumati inspre munca cinstita pe teritoriul Europei. 

Aceasta initiativa a fost criticata de membrii unor ONG-uri care lupta impotriva discriminarii. Ca in cele mai multe cazuri, trebuie sa existe si pareri contra fenomenului. In acest caz, insa, problema nu este discriminarea, ci reducerea agresivitatii, a violentei si a traficului de orice  prin orice metode care pot fi luate in considerare de catre Guvern si de catre publicul larg. Cu alte cuvinte, Norvegia este foarte motivata sa scoata din vocabularul cetatenilor ei termenul de cersetorie.