Un numar mare de caini fara adapost ar putea fi salvati de la eutanasiere. CAB a suspendat HG 1059/2013

Cainii comunitari continua sa reprezinte un subiect de mare anvergura, in urma ultimelor scandaluri, insa o concluzie certa nu exista pana in momentul de fata. Hotararea Guvernului nr 1059/2013 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr 155/2001 a intrat in vigoare la 23.12.2013, dupa scandalul urias legat de tragedia in care un copil si-a pierdut viata in capitala, dupa ce a fost atacat de caini. Aceasta hotarare este atacata in acest moment de catre Vier Ptofen, organizatia pentru protectia animalelor cu sediul central la Viena.  Aceasta cere suspendarea mai multor prevederi care sunt considerate gresite sau chiar ilegale. Ordonanta de Urgenta 155/2001 priveste aprobarea programului de gestionare al cainilor fara stapan poate fi citita aici. Vier Ptofen se impotriveste asadar eutanasierii cainilor fara stapan, atat atunci cand nu sunt revendicati sau adoptati dupa 14 zile de cazare in adaptosuri, cat si eutanasierii cainilor bolnavi sau a acelora care nu au niciun adapost. 

Avocatul care reprezinta fundatia Vier Ptofen a declarat pentru Mediafax ca CAB ( Curtea de Apel Bucuresti ) a hotarat pe 20 iunie suspendarea executarii HG 1059/2013 pana in momentul pronuntarii unei cereri de anulare. Aceasta decizie nu este definitiva si poate fi atacata in termen de cinci zile de la comunicare. ONG-ul mai este de parere ca singurul lucru care a oprit delegarea responsabilitatii de a gestiona cainii fara adapost din toata tara unor compani private, au fost conflictele de interese. Acesta a mai acuzat ca deturnarea banilor publici, care reprezinta schimbarea destinatiei fondurilor banesti fara respectarea prevederilor legale. Deturnarea de fonduri se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar daca fapta a avut consecinte deosebit de grave, cu 5 pana la 15 ani de inchisoare.

[ads2]

Avocatul nu a specificat in mod concret care sunt probele care sustin acuzarea, insa coordonatorul de campanii al fundatiei, Gabriel Paun a informat ca oamenii au fost descurajati sa adopte din adaposturile publice, pentru ca accesul publicului in adaposturi era restrictionat. Discutii legate de conflictele de interese din acest domeniu au mai avut loc si in trecut, acesta fiind principalul motiv pentru care adaposturile publice si private nu au un succes deosebit. Astfel, sute de caini sunt eutanasiati fara ca ei sa reprezinte un pericol real pentru vietile cetatenilor. Dupa adoptarea Legii lui Ionut, Vier Ptofen a intrat in conflict in luna martie si cu ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor). ASPA a fost acuzata ca a ridicat si ucis zeci de caini dintr-un adapost din sectorul 6 al Bucurestiului. Vier Ptofen a declarat atunci ca Razvan Bancescu, coordonatorul de proiect al ASPA,  ar fi nascocit faptul ca majoritatea animalelor nu aveau microcipuri si mai mult decat atat, ca ONG-ul urma sa ii elibereze animalele din adapost. Intreaga poveste poate fi analizata aici