Acordarea de credite va fi facilitata in curand pentru romani; Bancile nu mai fac profit

In cadrul conferintei Mediafax  de astazi, “Mediafax Talks about Banking”, a fost facuta o analiza a sistemului bancar si s-au discutat informatii de interes public. Principalul subiect dezbatut a fost legat de creditele bancare. Daca vestile sunt bune sau nu, ramane sa decida fiecare persoana in parte, intrucat bancile ar putea fi nevoite sa redeschida activitatile de creditare, in mare parte pentru a-si echilibra profitul. Pe scurt, obtinerea creditelor ar putea fi facilitata persoanelor fizice si este foarte posibil ca un nou val de credite sa fie oferite romanilor. Bogdan Olteanu, unul dintre invitatii la conferinta si alti experti din domeniul bancar au discutat care sunt riscurile unei actiuni de acest gen si ce consecinte implica.

Vicegurvernatorul BNR, Bogdan Oltean a declarat ca banca centrala planuieste sa reduca pe termen scurt si mediu rezervele minime obligatorii, incepand cu momentul in care realitatea lichiditatii de piata va permite acest lucru. De asemenea, a mai explicat ca lipsa acordarii de credite nu este deloc profitabila pentru majoritatea bancilor. Cu toate acestea, creditele neperformante ( neplatite la timp de catre restantieri sau persoane/IMM-uri care intra in incapacitate de plata ) reprezinta un risc enorm pe care si-l asuma orice banca in momentul acordarii creditelor unor persoane fizice, juridice sau IMM-uri. Informatii concrete referitoare la acordarea de credite nu au fost oferite pana in prezent.

[ads2]

Evenimentul care a avut loc in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor  a avut ca principale subiecte de discutie analiza sistemului bancar in Romania, cresterea economica, adoptarea euro, sistemul de credite si conturile de economii din Romania, ratele de schimb valutar, capitalul bancilor, rolul soft-urilor in tranzitia la Basel III, cadrul de reglementare al sistemului bancar la nivel UE, legea insolventei, etc. Au fost invitati Bogdan Oltean (Viceguvernator BNR), Laurentiu Mitrache (Presedinte Executiv Bank Leumi Romania), Dr. Maciej Piechocki (Partener BearingPoint), Cosmin Calin (Director Executiv Unitatea Corporatii, Banca Romaneasca) si Florin Danescu (Presedinte Executiv, Asociatia Romana a Bancilor). Au facut parte din audienta reprezentati ai Guvernului, reprezentanti BNR, ai comisiilor economice din Senat si Camera Deputatilor, BNR, ARB si AAF, consultanti, avocati, auditori, analisti financiari, reprezentanti IT si presa generalista.