UDMR ameninta cu iesirea de la guvernare

UDMR ameninta ca va pleca de la guvernare si a dat un ultimatum in acest sens premierului Victor Ponta, dupa ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a intervenit in procesul in care Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, a contestat respingerea de catre Comisia Europeana a Initiativei Cetatenesti privind protectia minoritatilor nationale. Mai exact, MAE a sustinut punctul de vedere al Comisiei Europene pozitionandu-se astfel impotriva UDMR. “Eu cred, in primul rand, ca nimeni nu are dreptul sa fie suparat pe o institutie a statului roman sau pe institutiile statului roman, care promoveaza pozitia statului roman. Ori din acest punct de vedere, guvernele vin si pleaca, coalitiile vin si pleaca, statul ramane, statalitatea ramane, iar noi avem obligatia ca institutie, nu doar ministrul de Externe, ci institutia ca atare si-a facut datoria”, a declarat pe marginea acestui subiect, ministrul Titus Corlatean.

[ads2]

De cealalta parte, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca nu a existat o consultare in coalitie pe tema acestui subiect. Intrebat daca Uniunea pe care o conduce, a luat in calcul si o eventuala iesire de la guvernare, acesta a admis indirect, ca aceasta este o varianta de lucru: “Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare, dar pozitia mea foarte hotarata o cunoaste premierul. De la el astept un raspuns. Pentru mine, este o chestiune de onoare”, a fost declaratia presedintelui UDMR. Uniunea, va lua o decizie privind iesirea de la guvernare, dupa o ultima discutie pe care Kelemen Hunor si Victor Ponta ar trebui sa o aiba miercuri (9 iunie 2014).

In Iniviativa Cetateneasca inaintata anul trecut de UDMR si respinsa de Comisia Europeana, se solicitau reglementari mai clare privind minoritatile, pe sase teme diferite: “Limbile regionale sau minoritare, educatie, cultura si diversitatea culturala”, “Politica de dezvoltare regionala”, “Participarea si implicarea societatii civile”, “Egalitate si anti-discriminare”, “Media audio-vizuala si continutul digital”, si de asemenea, “Sprijin pentru comunitatile minoritatilor nationale”.