Legea “Big Brother” a fost desfintata astazi. Datele noastre personale vor ramane confidentiale

Legea promulgata de Traian Basescu la 12 iunie 2012, cunoscuta ca si legea Big Brother, a fost considerata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala. Aceasta lege, privind retinerea datelor personale ale abonatilor timp de sase luni de zile in vederea trimiterii lor autoritatilor sigurantei nationale nu va mai avea efecte juridice. La 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, legea Big Brother va fi complet anulata. Decizia luata de catre CC este definitiva si se comnica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CC.

De ce s-a considerat necesara retinerea datelor personale ale abonatilor?

Legea implementata de catre Traian Basescu in urma cu doi ani prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si inclusiv a furnizorilor de internet, sa pastreze datele personale ale abonatilor lor timp de sase luni de zile.Astfel, legea a fost denumita “Big Brother”de catre media romaneasca, cu scopul de a atrage atentia telespectatorilor in mare parte. Asadar, la cerere, oricare dintre aceste date puteau fi transmise autoritatilor in vederea realizarii actiunilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Legea Big Brother a obligat toti furnizorii sa respecte legea retinerii tuturor datelor, meritandu-si numele. Se spune ca ar fi deranjat cateva capete din tara noastra, insa bazele ei nu ar fi fost neaparat malefice. Siguranta nationala presupune la un moment dat si accesul la informatii personale ale potentialilor infractori. Cu toate acestea, Curtea Constitutionala a supus documentul de lege la vot . Mediafax relateaza despre legea Big Brother ca “dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale”. 

Cum se aplica legea Big Brother pana in prezent?

In vederea respectarii legii, furnizorii de telefonie fixa, mobila si de internet erau obligati sa stocheze nu numai date personale de contact ale abonatului, precum nume, prenume si numar de telefon. Timp de sase luni de la abonare, se stocau toate datele legate de convorbirile telefonice sau trimiterea si primirea de email-uri. In acest sens, erau stocate data si ora trimiterii email-ului, marimea acestuia si continutul (formatul), canalul prin care emailul a fost trimis, data, ora si durata convorbirilor telefonice, numerele de telefon care au fost contactate impreuna cu numele detinatorului numarului de telefon, etc. Legea propriu zisa, nr. 82/2012 descrie datele retinute in felul urmator:

a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari; 
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari; 
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii; 
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare; 
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament; 
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile. 

Legea nr. 82/2012 poate fi citita si analizata aici.

[ads2]

Din momentul cererii organelor de urmarire prin care se solicitau datele abonatilor, acestea trebuiau transmise in 48 de ore. Durata de asteptare se putea prelungi pana la maxim cinci zile in cazul in care acestea nu puteau fi obtinute in 48 de ore. Articolul 21, aliniatul (1) al legii informa faptul ca neindeplinirea tuturor obligatiilor pot fi sanctionate cu amenzi intre 2500 RON si 500 000 RON. De asemena, articolul 22, aliniatul (1) al legii informa ca “orice accesare intentionata, alterare sau transfer al datelor retinute in baza prezentei legi, fara autorizare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani”.