Victor Ciorbea a atacat la CCR, legea privind cartelele prepay

Astazi (miercuri, 9 iulie 2014), Victor Ciorbea,  din calitatea sa de Avocat al Poporului, a atacat la Curtea Constitutionala Romana (CCR) actul normativ care prevede inregistrarea tuturor persoanelor care utilizeaza cartele prepay si de asemenea a tuturor celor care folosesc retelele publice de WiFi. In obiectia de neconstitutionalitate ridicata de Victor Ciorbea, acesta subliniaza ca legea adopata de Parlamentul Romaniei pe data 2 iulie, contravine unei alte decizii a CCR si ca incalca principiile ocrotirii vietii private. Textul sesizarii depuse de Avocatul Poporului este urmatorul: ”
Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice nu reglementeaza criteriile obiective pe baza carora trebuie stabilita durata stocarii datelor cu caracter personal, astfel incat sa fie garantata limitarea sa la strictul necesar. In acest sens, se  considera ca legea criticata nu prevede garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a datelor cu caracter personal“.

[ads2]

Ordonanta de Urgenta 111/2011 la care face referire Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, prevede ca orice utilizator de cartela telefonica prepay, sa nu poata achizitiona sau folosi cartela respectiva, fara a furniza datele personale, aceeasi masura fiind impusa si celor care utilizeaza retelele publice de WiFi. Proiectul de lege votat saptamana trecuta de Camera Deputatilor, cu 195 de voturi “pentru”, 20 “impotriva” si 75 de abtineri, urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016 si prevedea anularea numarului de telefon, in cazul in care utilizatorul nu se conforma noii legi. Chiar daca a fost adoptata cu o majoritate covarsitoare, initiativa legislativa dezbatuta miercurea trecuta in Camera, nu a fost lipsita de controverse. In acest sens, deputatul UDMR Marton Arpad, a cerut retrimiterea proiectului la comisii, insa plenul a respins cererea acestuia, trecandu-se la procedura de vot. Imediat dupa aprobarea legii, mai multe ONG-uri au reactionat si au cerut Avocatului Poporului sa conteste legea, lucru care s-a intamplat in decursul zilei de astazi.