Smarphone-urile modulare de la Google vor deveni realitate

Cel mai ambitios si probabil cel mai interesant proiect de la Google este fara indoiala, Proiectul Ara. Idealul echipei de oameni de stiinta de la Google, numita ATAP, a fost sa creeze smartphone-uri alcatuite din mai multe module care funtioneaza individual, dand astfel utilizatorului posibilitatea de a schimba parti din telefon, cum ar fi camera, procesorul sau bateria, fara a renunta la restul dispozitivului. De curand, compania a anuntat ca va da planurile de dezvoltare ale proiectului echipelor de dezvoltatori care se arata interesate de acest proiect. Pe langa faptul ca echipa care va reusi sa creeze un smartphone modular va intra cu siguranta in cartile de istorie, Google promite “castigatorilor” un premiu destul de atragator, anume 100,000 de dolari.

Numeroase echipe de dezvoltatori si-au trimis deja aplicatiile catre Google, exprimandu-si astfel interesul pentru acest proiect. Pana la sfarsitul lunii acesteia, Google va pune la dispozitia acestora planurile smartphone-ului modular, care ii va ajuta pe dezvoltatori in punerea in aplicare a planurilor. In email-ul trimis de Google acestora, dezvoltatorii sunt instiintati ca aceste planuri sunt menite sa ajute proiectarea smartphone-ului modular si crearea de module care au functie singulara si functioneaza individual. Echipele de dezvoltatori care inca nu au depus aplicatia pentru a primi ulterior planurile Proiectului Ara, dar sunt interesati de acesta, sunt sfatuiti sa isi trimita aplicatiile cat mai repede, pana in 17 Iulie, pentru a primi planurile de dezvoltare din prima serie de kituri. Google transmite dezvoltatorilor care inca nu si-au exprimat interesul pentru acest proiect, ca trebuie sa se grabeasca daca doresc cu adevarat sa se implice, deoarece timpul este din ce in ce mai scurt, iar a doua serie de planuri va fi disponibila doar pana in 17 August.

[ads2]

In Aprilie, in timpul unei conferinte, Google a prezentat primele planuri ale unui smartphone modular, iar luna trecuta la Google I/O, liderul ATAP, Paul Eremenko a prezentat  un astfel de prototip modular functional. Ceea ce este foarte atractiv la aceste smartphone-uri modulare, este faptul ca sunt personalizabile. Un utilizator isi poate “monta” de unul singur telefonul, poate schimba o “bucata” (modul) cu alta mai buna sau imbunatatita. Avand in vedere ca piata smartphone-urilor este in continua schimbare, mai exact, in aproape fiecare luna apare ceva nou sau imbunatatit, datorita acestui proiect ambitios de la Google, utilizatorii pot fi mereu in pas cu moda. Acest tip de smartphone-uri le da posibilitatea de a schimba partile invechite cu unele noi, abia aparute pe piata. Tot ce putem spune este ca, abia asteptam ca astfel de dispozitive sa intre pe piata cat mai repede, desi s-ar putea sa dureze mai mult pana cand aceste smartphone-uri modulare sa fie disponibile publicului, chiar daca una din echipele de dezvoltatori va reusi sa creeze un prototip functional, pregatit pentru magazine.