Producatorii romani afectati de embargoul din Rusia vor fi despagubiti

Potrivit comisarului european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, toti producatorii din Romania care au fost afectati de decizia Rusiei de a opri importurile unor game largi de produse alimentare, sunt eligibili pentru a beneficia de sprijin financiar din partea UE, chiar daca nu sunt membri a unor asociatii. Suma totala care urmeaza sa ajunga la producatorii pagubiti este de 125 milioane de euro, bani care vor fi acordati in functie de nevoi si de cantitatea de produse (legume si fructe) retrase de pe piata. “Toti producatorii de legume si fructe afectati de restrictiile de pe piata ruseasca vor fi eligibili pentru a beneficia de masuri de sprijinire a pietei, in cazul in care le considera necesare, indiferent daca fac sau nu parte din organizatii de producatori – un aspect deosebit de important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor de legume si fructe este foarte limitat”, a declarat astazi (marti, 19 august 2014) Dacian Ciolos, citat de Mediafax.

Modul practic in care se vor face aceste despagubiri si sumele exacte care urmeaza sa ajunga la producatori, vor fi bazate pe cantitatile efective de produse scoase de pe piata, distribuite gratuit, nerecoltate sau culese inainte de coacere, dupa ce autoritatile vor face toate verificarile necesare. “Cel mai important este sa avem situatia exacta de pe teren. Acesta este si motivul pentru care am instituit un sisten de monitorizare permanenta a pietelor si avem intalniri saptamanale cu expertii din statele membre. Este foarte important ca statele membre sa transmita Comisiei Europene informatiile la zi despre sectoarele afectate de aceste restrictii”, a adaugat comisarul european pentru Argicultura.

Totodata, Dacian Ciolos a subliniat ca principalul obiectiv este acela ca producatorii sa-si poata vinde marfa, dar daca acest lucru nu va fi posibil din cauza restrictiilor impuse de Rusia, masurile luate astazi, vor veni in sprijinul acestor producatori, urmand sa fie aplicate atata timp cat este nevoie de ele. Solutia vazuta de CE pentru aceasta situatie este orientarea spre alte piete, iar in acest sens, comisarul european a dat asigurari ca Uniunea Europeana va sprijinii producatorii in identificarea de noi astfel de piete, care sa reprezinte solutii pe termen lung si mediu.