Nexus 5 vs Nexus 6: Alege intre actualul leader Google sau asteapta noua lansare?

Daca iti plac telefoanele Android, telefoanele Google Nexus ar trebui sa fie tot timpul pe lista preferintelor. De ce? Pentru ca linia Nexus are tendinta in a fi accesibil, de incredere, rapid si este primul care primeste updateuri de la Android. Adaugam si faptul ca este singurul smartphone care vine cu core Android direct din cutie, telefoanele Nexus sunt atragatoare pentru toti. Acest lucru este si acuma cu Google Nexus 5, un smartphone briliant ceea ce nu mai pot recomanda. Poate nu este cel mai vandut smartphone din lume, dar Nexus 5 cu siguranta a dat nastere multor fani Nexus, si cu un motiv intemeiat.

Google Nexus 5 este pe departe de a fi perfect, dar are atatea lucruri bune, incat este usor sa nu luam in considerare partile rele. In primul rand este foarte rapid, din cauza abmbelor procesoare core Android care nu folosesc degeaba caracteristicile interfatei. Smartphoneul are un procesor Qualcomm Snapdragon 800 la 2.26GHz, care, impreuna cu cele 2 GB ram de DDR3 si Adreno 330 GPU poate sa ruleze orice are Androidul sa ii arunce in fata. Nu, nu exageram – in ciuda faptului ca alti competitori vin cu telefoane care au componente mult mai puternice, Nexus 5 este totusi cel mai rapid telefon pe pare puteti pune mana. De asemenea are un ecran de 4.95 inch (5 inch pentru referinta) Full HD IPS LCD ce produce 445 PPI. Chiar nu avem ce sa spunem rau in privinta asta.

La partea de design, Nexus 5 nu prea straluceste, dar din cauza asta nu este in spatele concurentei. Nu arata spectacular, dar totusi e placut la privire. Singurul lucru negativ la telefon, nu este rezistent la socuri, apa sau praf, deci trebuie avut grija de el. Pe partea negativa a telefonului, Nexus 5 are o camera slaba. Isi face treaba, dar cu siguranta sunt altele mult mai bune pe piata, daca sunteti un pasionat in fotografie, Nexus 5 poate nu este pentru tine. Telefonul vine cu o camera de 8 MP si un flash LED, dar este singurul lucru interesant la el. Camera frontala de 1.3 MP nu este impresionanta. In incheiere despre Nexus 5 mentionam si de bateria telefonului care este mediocra cand vine vorba de durata de viata. Nu este un telefon care consuma multa energie, dar intr-un fel cei 2300 mAh nu are o autonomie destul de buna.

Google-LG-Nexus-5-662x440

Nexus 5 este foarte rapid, are un display bun, arata destul de bine si este la un pret foarte bun. Singurul lucru negativ este camera si durata bateriei.

In ciuda faptului ca are atatea lucruri negative, Nexus 5 este totusi un telefon superb daca ne gandim la pret/perfomanta. Cel mai bun lucru ce putem spune despre el? Este foarte ieftina, si preturile au inceput sa scada in ultimul timp, cum firmele de specialitate eu oferte foarte avantajoase pentru el. Telefonul poate fi deja upgradat la Android KitKat 4.4.4, si va fi primul telefon ce va avea mult anticipatul update Android L de la Google.

Am clarificat ca Nexus 5 este o investitie buna, dar cum ramane cu noul telefon deja confirmat, Nexus 6? In acest moment, cele mai multe surse indica ca Shamu, creat de Motorola, o sa fie Nexus 6. Acest lucru contrazice zvonuri anterioare ce sugereau ca LG o sa fabrice si noile modele Nexus 6, urmand succesul companiei cu Nexus 5. Zvonurile par reale, de cand Motorola isi incepe sa relationeze cat mai mult pe piata Android (cu linia de productie pentru Moto X, Moto G, Moto E si noul Moto X+1). Cu usurinta putem vedea cum Motorola lucreaza impreuna cu Google pentru Nexus 6.

Acum, sa incercam sa aflam care dintre zvonuri este adevarat si care nu,  este extrem de dificil in acest moment. Unele surse par sa sugereze ca Nexus 6 (sau Shamu, cum il chemati depinde de voi) o sa aiba un display QHD. Totusi, acest lucru nu pare a fi credibil. Era Full HD-ului inca nu sa terminat, si Google intotdeauna tinteste spre accesibilitate decat spre componente foarte scumpe cu telefoanele lor. Este acceptabil sa credem ca Nexus 6 o sa ramana la un display cu o rezolutie de 1920 x 1080p, si nu va fi mai mare de 5 inch cu mult. Pa partea de componente folosite, ne asteptam sa vedem un Snapdragon 805 impreuna cu 3 GB de RAMi. Primele scurgeri de informatii arata ca performantele la Nexus 6 o sa fie un pic peste ce ofera un procesor Snapdragon 801, dar probabil acele scurgeri nu pot fi luate in serios.

[ads2]

Daca este un lucru cert, atunci acela este ca Google cand va arata noul Nexus 6 atunci o sa vedem camera inbunatatita si perfomantele.

Desi multe pagini de internet afirma o lansare la inceputul lunii Septembrie pentru Nexus 6, eu raman sceptic in aceasta privinta. Daca acest lucru era adevarat, atunci stiam mult mai multe deja despre noul model. Nexus 5 a fost lansat la sfarsitul lunii Octombrie in SUA si in luna Noiembrie in intreaga lume, si este normal sa credem ca Google o sa ramana la aceasi interval de lansare pentru modelul nou Shamu. Cu siguranta Nexus 6 o sa aiba specificatii mult mai bune, dar mai sunt luni pana apare noul model, pana atunci daca doriti un smartphone performanta/pret atunci va recomandam sa cumparati Nexus 5.