WireLurker Malware amenintare grava pentru dispozitive Apple

 O nouă formă de malware recent descoperite de Palo Alto Networks Inc. reprezintă o amenințare gravă pentru dispozitivele Apple , conform celor de la Westside Story . Malware-ul numit WireLurker foloseste calculatoare X OS infectate conectate la dispozitive iOS – iPhone și iPad – pentru a infecta dispozitivele mobile , și se instalează aplicații mobile nedorite terțe părți asupra lor , indiferent dacă acestea sunt jailbroken sau nu.
WireLurker a fost depistat pentru prima data in China, dupa ce a fost dristribuit prin intermediul App Store-ului Maiyadi, un provider de aplicatii de terte parti pentru calculatoare care folosesc sistemul de operare de la Apple, Mac OS X. Dupa ce infecteaza calculatorul, malware-ul monitorizeaza orice dispozitiv iOS conectat la un port USB al calculatorului.
Din momentul in care detecteza un dispozitiv nou, instaleaza automat aplicatii malware sau aplicatii virusate de la terte parti. In afara de asta, malware-ul este capabil sa exporte de pe orice dispozitiv iOS serial number-ul, numarul de teleon, modelul telefonului, tipul de dispozitiv, ID-ul Apple, UDID, adresa WiFi si informatiile de pe mediul de stocare. Atacuri similare au fost detectate recent, deci metoda folosita de WireLurker de a invada orice dispozitiv iOS nu este chiar noua, dar este pentru prima data cand un malware se foloseste de un calculator de birou pentru a face acest lucru. Pe langa faptul ca foloseste niste algoritmi noi si unici pentru a aftecta dispozitivele afectate, ridica un nivel ridicat de alerta pentru dispozitivele Apple. In momentul de fata nici unul dintre cele mari anti-virusuri nu poate detecta in mod concret acest malware. Compania de securitate care a raportat acest malware are o solutie pentru WireLurker, si aceasta este de a preveni efectele acestuia – se poate citi raportul complect aici. WireLurker este al treilea malware raportat pana acuma ce afecteaza dispozitivele Apple din ultimele luni, indicand ca desi Apple face eforturi uriase pentru a face sistemul lor de operare mobil aproape imun la malware, totusi noi atacuri la sistemele lor au avut success.