Review: Samsung Galaxy S5 – pret, specificatii, camera

Vorbim astazi despre Samsung Galaxy S5. Este flagship-ul si cel mai de seama telefon a celor de la Samsung. Este un device ce a fost lansat oficial in luna Aprilie, 2014. Asa cum in general sunt multe pareri pozitive cat si negative legate de cele mai bune smartphone-uri, sunt si cele mai controversate. Cand spun acest lucru ma refer la faptul ca sunt o gramada de forumuri si site-uri, care ori ridica in slavi acest telefon ori aduc in vedere calitatiile negative ale acestui device. Cum spunea cineva, daca vrei sa gasesti un nod in papupra in absolut orice. Sa nu uitam ca Samsung Galaxy S4 a fost si este un device de top, sa vandut mai mult de 40 de milioane de unitati si sunt sigur ca si Galaxy S5 o sa se ridice la aceasi standarde.

Din punt de vedere al design-ului, Samsung Galaxy S5 se aseamana extraordinar de mult si se vede ca este urmasul la Galaxy s4 si vine cu cateva mici modificari, pe care cunoscatori cu siguranta o sa le observe imediat. Galaxy S5 vine cu un display SUPER AMOLED, capactitiv touchscreen, 16 milioane de culori, masoara 5.1 inch si suporta rezolutia Full HD de 1920 x 1080 de pixeli, si 432 de PPI (pixeli per inch). Binenteles ca vine cu protectia oferita de Gorila Glass 3. Din partea de jos a telefonului gasim butonul ce ne scoate din aplicatia care suntem sau cel a meniului principal, respectiv putem apasa pe el 2-3 secunde in functie de shortcut-ul de care a fost configurat poate sa ne aduca intr-o anumita aplicatie. Gasim doua taste touch sensitive, butonul cu aplicatiile ce ruleaza in background respectiv butonul de inapoi. In partea de sus a la Galaxy S5 gasim o camera secundara, vorbim despre o camera secundara performanta de 2 MegaPixeli ce poate sa filmeze la 1080p la 30 FPS. Avem posbilitatea de a ne folosi de dual video call. Ce inseamna acest lucru? Putem foarte usor sa comutam pe camera frontala si camera din spate, binenteles ca in vecinatatea acestei camere secundare gasim un senzor de luminozitate, respectiv de proximitate. Mai mult decat atat stim ca sunt mai multe functii implementate la nivelul softului ce se foloseste de acesti senzori. Galaxy S5 poate sa detecteze utilizatorul in momentul in care ne intoarcem privirea in alta directie (daca urmaream un video) poate sa puna pause la acel video. Putem sa derulam anumite pagini daca suntem in browser fara sa atingem ecranul si multe alte lucruri de acest gen.In partea de jos gasim un microfon si portul micro USB, trebuie sa precizam ca telefonul este certificat IP 67, ceea ce il face rezistent la jeturi de apa si praf. Mai mult decat atat conform celor de la Samsung, Galaxy S5 rezista mai mult de 30 de secunde sub apa, scufundat la un metru adancime. La Galaxy S5 se vede o reala diferenta la design fata de Galaxy S4, este foarte frumos cromat, gasim pe partea din spate un cover cu mici striatii care ofera un grip stabil in mana, sau daca tinem pe o suprafata mai neteda sunt mai putine sanse sa alunece telefonul. Pe partea cromata gasim butonul ce inchide si deschide telefonul, gasim un jack de 3.5 mm pentru casti, un microfon performant care reduce zgomotele din jur, un port infrarosu pentru a se putea conecta la un device compatibil sau pentru controlul televizorului ca si o telecomanda, si pe lateral tastele de volum.

Camera din spate la Galaxy S5 este o camera performanta de 16 Megapixeli, ce poate sa faca poze la o rezolutie de 5013 x 2998 pixeli. Are si un blitz si cativa senzori in vecinatatea acestui blitz. Unul dintre aceste senzori impreuna cu Aplicatia care vine pre-instalata ne poate da indicatii despre sanatate, poate sa vada bataile inimii, informatii despre caloriile arse si multe alte lucruri legate de sanatate. Legat de camera din Galaxy S5 avem o mutime de optiuni: Touch Focus, Face Recognition, Image Stabilization (stabilizator de imagine) si mod HDR, avem si posibilitatea de a filma si de a face poze in aceasi timp, vorbim de capacitati video de inalta calitate. Calitatea video la Galaxy S5 este de 4K ceea ce este o rezolutie de 2160p la 30FPS.

galaxys5camera-1

Focus selectiv la Galaxy S5

Galaxy-S5-rezistent-la-apa

Galaxy-S5-rezistent-la-apa

Sistemul de operare la Samsung Galaxy S5 este Android, vorbim aici de Android 4.4.2 KitKat pe care este suprapusa interfata TouchWiz. Telefonul vine si cu un cititor de amprente. Putem sa introducem mai multe amprente, fie ca sunt mai multi utilizatori, fie ca vrem sa folosim mai multe degete la un moment dat. Este foarte utila acest lucru daca vrem  un nivel sporit de securitate si mai mult decat atat daca avem un cont de PayPal activat pe Galaxy S5, datorita colaborarii dintre PayPal si Samsung avem posibilitatea de a face platile cu amprenta fara sa mai fie nevoie sa inseram parola. Interfata TouchWiz vine pre-setat cu trei ecrane insa pot fi customizate cu usurinta. Are o interfata simple, clean. Galaxy S5 aduce in prim plan din partea de sus lucruri ce tin de conectivitate si lucruri de media in general.

Incepem cu reteaua Wireless. vorbim despre posibilitati de retele A/B/G si N, AC este o retea de inalta fiabilitate si viteaza. Galaxy S5 vine echipat cu support 4G care poate ajunge la 150 MB/s upload si download. Putem activa din meniul telefonului si Hot-Spot, Screen Mirroring – toate televizoarele de ultima generatie suporta aceasta optiune. Galaxy S5 mai vine echipat cu NFC pentru transfer de date si plati.

Memoria interna in Galaxy S5 este de de 16 GB respectiv 32 GB in functie de model, se poate adauga un card microSD de pana la 128 GB, memoria interna RAM este de 2 GB. Daca vorbim de capactitatiile hardware atunci mentionam ca Samsung Galaxy S5 are un procesor Quad-Core de 2.5 Ghz Krait 400, un GPU Adreno 330 si chipset Qualcomm Snapdragon 801.

In concluzie flagship-ul celor de la Samsung, Galaxy S5 este un telefon care sta bine la multe aspecte dar mai ales la camera. Samsung Galaxy S5 de 16 GB se poate cumpara la un pret intre 2.000 si 2.300 lei, si modelul Galaxy S5 de 32 de GB se poate achizitiona la un pret intre 2.400 sau 2.500 lei.