Klaus Iohannis se pregateste sa devina oficial presedintele Romaniei

Klaus Iohannis in curand va deveni presedintele oficial al Romaniei, Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale din 16 Noiembrie.

Astazi judecatorii Curtii Constitutionale vor analiza procesul verbal intocmit de BEC.

Este o zi extrem de importanta la Curtea Constitutionala, vor avea loc doua sedinte, una care incepe la ora 10 si cea de a doua de la ora 12. Acest tip de sedinte au loc odata la cinci ani la Curtea Constitutionala, atunci cand romanii sunt chemati la urne sa-si aleaga noul presedinte, care desigur are un mandat potrivit constitutiei in vigoare de cinci ani. Intr-o prima etapa judecatorii vor examina intr-o sedinta secreta cu usile inchise acele documente care au venit de la BEC. Este vorba de procesul centralizator cu rezultatele din turul al doilea alegerilor prezidentiale. Vor examina si dosarul de candidatura al lui Klaus Iohannis, castigator al alegerilor din turul doi, si desigur vor lua la verificat si toate procesele verbale de la Birourile Electorale Judetene si de la Biroul Electoral pentru sectiile de votare care au fost amenajate de Ministerul de Externe in strainatate.

Vor da mai departe judecatorii doua hotarari, una prin care valideaza rezultatul alegerilor din 16 Noiembrie si una prin care valideaza pe Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei. Iar de la ora 12 intr-o sedinta care de aceasta data este publica, Klaus Iohannis este invitat sa i se predea practic mandatul de presedinte. La aceasta sedinta de la ora 12 a fost invitat si presedintele Traian Basescu, despre care stim deja cu totii ca isi incheie mandatul in 21 Decembrie. Insa Klaus Iohannis isi va putea exercita efectiv atributiile doar dupa ce depune juramantul in fata Parlamentului.