
Criza din Ucraina: Rusia ameninta
Rusia a amenintat ca trupele raman in Ucraina pentru protejarea intereselor rusesti si a cetatenilor, pana cand situatia ploitica se normalizeaza.
Ministrul de externe Sergei Lavrov a afirmat ca Rusia protejeaza drpturile omului contra “amenintarilor ultranationaliste”.
In acest moment Crimeea, este de practic sub ocupatie militara rusa, in ciuda protestelor Occidentului contra “violarii suveranitatii Ucrainei”.
Autoritatile ucrainiene au decretat mobilizare generala pentru a contracara interventia militara.
Nu au fost trase focuri de arma si nu s-a semnat niciun acord, dar Crimeea este practic sub controlul armatei ruse.
Doua importante baze militare ucrainiene sunt inconjurate de trupele rusesti.
Comandamentul naval ramane blocat si obiective importante precum aeroporturile raman sub ocupatie. Miile de trupe de elita rusesti, dislocate in peninsula depasesc cu mult prezenta miltara ucrainiana din zona. Crimeea a fost izolata, accesul auto in peninsula fiind oprit.
Nenumaratele manifestatii pro-ruse aclama interventia rusa. Cu toate acestea inafara de avantul nationalist, populatia din Crimeea este profund ingrijorata in privinta viitorului.
Lavrov a declarat la Geneva, ca este nevoie de trupele rusesti in Ucraina, pana la normalizarea situatiei politice.
Parlamentul Rusiei a autorizat, sambata interventia armatei in Ucraina, ca urmare a inlaturarii de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Yanukovych.
Lavrov a mai declarat;: “(in Ucraina n.r.)Cei care au invins vor sa se folosesca de de roadele victoriei pentru a incalca drepturile fundamentale ale omului si liberatile minoritatilor…violenta ultra-nationalistilor ameninta viata populatiei vorbitoare de limba rusa si interesele rusesti din zona.”
Lavrov, care se v-a intalni la Geneva cu Secretarul General al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a condamnat amenintarile Occidentului cu sanctiuni si boicoturi.
Primul Ministru al Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk sustine ca orice tentativa de a separa Crimeea este sortita esecului. Acesta a mai afirmat ca deoacamdata nu sunt luate in considerare actiuni militare dar ca se impune de urgenta sprijin economic si politic international.
Criza din Ucraina a afectat si cotatiile bursiere, MICEX principalul indice moscovit avand o cadere de 9% la primele ore de tranzactionare. Rubla a scazut la un nou minim istoric fata de dolarul american si Banca Centrala a Rusiei a crescut rata dobanda de la 5,5% la 7%.
Granicerii ucrainieni au raportat o intensificare a prezentei vehiculelor blindate pe partea rusa a canalului ce desparte Rusia de Crimeea.
Trupe pro-ruse au ocupat terminalul feribotului dintre estul Crimeei si Rusia.
Comandantii marinei ucrainiene si-au confirmat loialitatea fata de Kiev, in ciuda tentativei personalului pro-rus de a patrunde in Comandament la Simferopol si de a lua cu forta puterea.
Pentru Barak Obama, aceasta criza este un test care va demonstra adevarata influenta a SUA in lume
Intr-o declaratie Casa Alba, condamna violarea suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei de catre Ferderatia Rusa. De asemenea pentru moment este supendata participarea in activitatile de pregatire ale Summit-ului G8 de la Soci, din iunie. I
Incercari solutionare a situatiei de criza pe cale diplomatica sunt in plina desfasurare.
Ministrii de externe ai UE se vor inatalni intr-o sesiune de urgenta la Bruxeles.
Secretarul de stat american john Kerry urmeaza sa se deplaseze marti, in Ucraina. Presedintele Barack Obama a catalogat actiunile Rusiei ca o incalcare a legilor internationale si o amenintare la adresa pacii si securitatii.
Moscova nu a recunoscut schimbarea de regim de la Kiev, dupa inlaturarea lui Yanukovich.
Decizia lui Yanukovych din noiembrie, de a abandona apropierea de UE si de a se intoarce spre Rusia, a starnit proteste masive ce au culminat cu o baie de sange, zeci de protestatari fiind impuscati mortal in confruntari.
Facebook
Twitter
RSS