Ca in fiecare an la 2 iunie, italienii sarbatoresc ziua Republicii! Ziua in care dupa decenii de chin, locuitorii peninsulei italice, au inceput o reconstructie demna de un popor cu radacini puternice si cu o istorie glorioasa. Ramasa aproape din toate punctele de vedere doar o mare “ruina “, din cauza administratiei fasciste impusa de Mussolini si mai ales dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, la 2 iunie 1946, Italia a decis sa faca o schimbare care avea sa-i lumineze viitorul. A ales sa devina Republica. Interesant este ca, desi dictatura fascista a lui Benito Mussolini a inceput inca din 1922, oficial, Italia figura ca monarhie constitutionala, condusa de Casa de Savoia. Astfel, trecerea la noua Republica s-a facut dupa un referendum in care poporul italian era chemat sa se exprime cu privire la viitorul monarhiei. In ciuda faptului ca monarhistii au contestat referendumul, acuzand fraude masive, cetatenii italieni ( femeile votand pentru prima data ) au ales la aceasta data, nu numai noua forma de organizare a statului, ci si membrii Adunarii Constitutionale, care trebuiau sa elaboreze Constitutia.
Asadar, dintr-o tara care dupa cel de-al doilea Razboi Mondial nu reusea sa-si numere morti, a carei economie era distrusa, iar conditiile de viata erau la limita inferioara a subzistentei, Italia a reusit doar in cateva decenii sa ajunga tara pe care o cunoastem astazi. Amintindu-si ca odinioara, a dat cei mai mari oameni de cultura ai Europei, si ca ea insasi, ca tara, a reprezentat lagarul multor miscari culturale cu impact in intreaga lume, Italia a renascut! Este astazi a saptea economie a lumii conform PIB-ului, a opta dupa indicele calitatii vietii si a douazecea in ceea ce priveste indicele dezvoltarii umane. Este de asemenea membru fondator al Uniunii Europene si face parte din organizatii exlusiviste precum G8, OTAN si Consiliul Europei.
Beneficiind de o pozitie geografica privilegiata, Italia a stiut si stie sa-si valorifice la cel mai inalt nivel potentialul turistic, imbinand perfect superbitatea peisajului mediteranean, cu istoria si cultura nascuta si pastrata aici. Italia stie sa aminteasca lumii intregi ca aici a fost odata un imperiu, Italia nu uita si nu da voie nimanui sa uite ca aici s-a nascut Renasterea, Barocul sau muzica clasica! Pentru toate astea si pentru modul elegant in care le prezinta, Republica Italia merita felicitata, macar din cand in cand… macar de ziua ei!
Facebook
Twitter
RSS