Viktor Yanukovych este in Rusia

 

Viktor Yanukovych este in Rusia

Pe langa faptul ca a primit adapost din  partea autoritatilor ruse, la televiziunil din Rusia si principalelel agentii de stiri din Rusia, s-a publicat o declaratie in numele fostului presedinte ucrainian. Acesta se declara in mod oficial presedintele Ucrainei si denunta legitimitatea noului guvern de la Kiev, pe care il catalogheaza drept “extremist” si  parlamentul ilegitim.

Nu este limpede de ce autoritatile ruse i-au oferit protectie si s-au hotarat sa-i puna la dispozitie presa rusa pentru campania sa impotriva noilor autoritati din Ucraina.

Pana acum, chiar si multi dintre sustinatorii lui Yanukovych din Ucraina precum si multi dintre parlamentarii rusi il acuzau pe Yanukowych ca problemele din Ucraina se datoreaza esecului regimului sau.

Parea putin probabil ca guvernul de la Moscova da doreasca sa fie asociat cu Yanukovych. Parea putin probabil ca Rusia sa fie o tara in care acesta s-ar fi putut refugia data fiind importanta mentinerii unei relatii bune cu Ucraina.

Oare Kremlinul va sustine declaratiile lui Yanukovych sau se va distanta de acesta?

Noul guvern din Ucraina a fost criticat de catre Kremlin, fiind pusa la indoiala legitimitatea acestuia si fiin considerat ca o amenintare la adresa intereselor rusesti din Ucraina.

Ministrul de externe rus, a avertizat ca Rusia va apara cu “forta si fara compromisuri”drepturile compatriotilor daca acestea sunt incalcate de vreun guvern strain.

Aceasta declaratie, alaturi de starea de alerta a avionelor de vanatoare rusestieste este doar un alt exemplu,  o alta incercare de crestere a presiunilor asupra noilor autoritati de la Kiev.

Ce poate fi mai ingrijorator de atat? Daca aceasta este o campanie coordonata starns legata de actiunile grupurilor armate pro-ruse, care noaptea trecuta au ocupat Parlamentul din Crimeea si cladirile guvernamentale din Simferopol.

Nu exista nicio dovada ca Moscova a stiut despre actiunile din Crimeea, dar faptul ca au avut loc chiar dupa ce Yanukovych a iesit din ascunzatoare si i s-a pemis sa atace public noua putere de la Kiev ridica semne de intrebare.