Muhammad Ali: FBI probe aranjarea luptei cu Sonny Liston

Muhammad Ali: FBI probe privind aranjarea luptei din 1964, contra lui Sonny Liston

Liston, care era marele favorit al luptei, a renuntat dupa a saptea repriza si Ali, cunoscut la acea vreme ca si Cassius Clay, castiga centura de campion mondial,  la varsta de 22 de ani.

Dupa 50 de ani se dovedeste ca FBI, condus la cea vreme de John Edgar Hoover, l-a suspectat pe pariorul Ash Resnick de aranjarea meciului disputat in Miami, Florida. Ancheta nu a gasit dovezi concludente la acea vreme.

Ali avea in palmares un titlu olimpic si era neinvins in 19 meciuri profesioniste. Cand oponentul sau a abandonat lupta inainte de a opta repriza, a sarit din coltul ringului, exclamand: “I’m the king of the world!” (Sunt stapanul lumii)

Era cea de-a doua infrangere pentru Liston, din 37 de meciuri. Desi acesta a sustinut ca a abandonat din cauza unei accidentari la umar, au existat suspiciuni asupra celor inatamplate, la acea vreme.

Documente interne ale FBI, obtinute de Washington Times,  considerate la acea vreme foarte sensibile, erau adresate direct directorului Edgar Hoover.

Un astfel de document, din 24 mai 1966, prezinta un interviu cu pariorul din Houston, Barnett Magids, care credea ca victoria va fi a lui Liston, dar dupa o discutie cu prietenul sau Resnick, in ziua dinaintea meciului acesta i-a spus sa nu parieze pa campion.

Documentul sustine in continuare ca in ziua meciului, pe la pranz, Magids, l-a contactat din nou pe Resnick, telefonic. In aceasta convorbire Resnick i-a spus sa nu faca niciun pariu, ci sa vizioneze lupta la televizor, ca va sti de ce ii cere asta, si ca nu mai poate sa spuna nimic la acel moment.

Magids a vazut lupta la televizor si imediat si-a dat seama ca Resnick stia ca Liston urma sa piarda.

Ulterior, persoane din Las Vegas i-au spus lui Magids ca atat Resnick cat si Liston au catigat peste un milion de dolari pariind pe victoria lui Cassius Clay (Muhammad Ali).

Suspiciunile de frauda nu au fost probate si lupta a fost numita ulterior “cel de-al patrulea moment memorabil al secolului XX, in sport”, de revista Sports Ilustrated.

Ali a castigat si revansa, in anul 1965 si a devenit, titlu contestat de unii, cel mai mare sportiv din istorie.

Liston, care nu si-a mai recuperat vreodata titlul de campion, a decedat in 1970. De asemenea atat Magids cat si Resnick sunt decedati.