Violentele din Ucraina investigate de ONG-uri

Violentele din Ucraina investigate de ONG-uri

Mai multe grupuri sau organizatii civile din Ucraina incearca sa faca investigatii paralele cu cele ale procurorilor referitor la recentele violente din Ucraina.

Acestea sustin ca anumite probe din Piata Independentei din Kiev, se pot pierde pentru totdeauna daca nu sunt colectate si administrate cat mai repede.

Un astfel de grup, Comitetul Public pentru Investigarea si Prevenirea Incalcarii Drepturilor Omului, aduna marturii de la cei implicati in violente.

Ei incearca sa colecteze cat mai multe informatii si dovezi care sa ajute la aflarea situatiei de fapt, ceea ce s-a intamplat cu adevarat acolo.

Se pare ca cele mai multe focuri de arma, care au facut victime au fost trase dinspre o cladire guvernamentala, de pe al carei balcon , un grup de lunetisti tragea asupra protestatarilor din piata.

De pe o alta cladire, aflata in constructie, un alt grup de lunetisti trageau asupra protestatarilor focuri directe asupa zonelor vitale, multi dintre cei decedati fiind impuscati in cap sau in zona gatului.

Au fost situatii in care cei care incercau sa acorde ajutor unor raniti au fost ucisi la randul lor de catre lunetisti.

Colectarea rapida a tuturor dovezilor este obligatorie deoarece cu trecerea timpului, informatiile coerente vor fi tot mai greu de obtinut. Este stiut ca mintea umana  este usor influentabila si mai ales cand in mass media exista foarte multe informatii contradictorii despre un anumit subiect chiar si marturia unor participanti directi la un anumit eveniment poate fi influentata si amintirile se pot estompa.

Acestia sustin ca munca lor nu va ajuta doar la reconstituirea evenimentelor de pe “Maidan” dar va ajuta si la reconcilierea nationala. Societatea ucraininana este divizata si afectata de violentele si crimele in masa petrecute, dar dupa pedpsirea celor vinovati spera cu totii sa se refaca si sa revina la normal.

Sa nu uitam experienta romaneasca din 1989.

Nici pana astazi nu stim cu adevarat ce s-a intamplat iar adevaratii vinovati au ramas nepedepsiti si continua sa infecteze clasa politica.