3 politisti ucisi intr-o explozie in Bahrain

3 politisti ucisi intr-o explozie in Bahrain

Se pare ca cei trei politisti uscisi erau in misiune, incercand sa disperseze o manifestatie de protest la vest de capitala Manama, in satul Daih.

Martori sustin ca au auzit o explozie in timpul ciocnirilor dintre manifestantii anti-guvernamentali si ploitie. Politia a folosit gaze lacrimogene si alice pentru a-i dispersa pe manifestanti.

13 politisti au fost ucisi din 2011, de la izbucnirea protestelor.

Luna trecuta, un politist a fost ranit mortal de o explozie cu ocazia celei de-a treia aniversari de la inceputul revoltelor. In 2011 populatia a iesit in strada pentru a-si cere drepturile, mai multa democratie si incetarea, a ceea ce ei considera, o discriminare impotriva comunitatii shiite de catre familia regala sunnita.

Procesiunea funerara

In urma exploziei de luni, lideri ai opozantilor si-au exprimat regretele intr-o declaratie comuna,fata de victimele conflictului, indiferent te tabara din care acestea faceau parte.

Declaratia  a facut apel la toti suporterii opozitiei sa adere la mijloace pajnice de protest, sa condamne si sa se dezica de faptele criminale;  si politiei sa manifeste cumpatare in desfasurarea misiunilor specifice.

Ministrul de interne a afirmat ca “groaznica deflagratie” a avut loc dupa ce “politia a dispersat un grup de golani care s-au abatut de la traseul uni cortegiu funerar, pentru a se alatura revoltei din Daih”.

Anterior, multimea s-a adunat in satul predominant shiit, pentru cea de-a treia zi de procesiune funerara pentru un detinut care decedase in spital saptamana trecuta.

Guvernul si anchetatorii au sutinut ca moartea lui Jaffar Mohammed Jaffar a fost cauzata de complicatii ale unei afectiuni sanguine ce au cauzat formarea unor cheaguri de sange in plamanii acestuia.

Wefaq, principalul grup de opozitie shiit, acuza ca Jaffar ar fi fost torturat de catre plotisti si nu i s-au acordat ingrijirile medicale necesare.

Jaffar a fost arestat in luna decembrie si familia sa sustine ca a fost batut si electrocutat in arestul politiei.

Opozitia si activistii pentru respectarea drepturilor omului sustin ca pe langa cei 13 politisti ucisi de la inceputul revoltelor de acum 3 ani, mai mult de 80 de civili au fost ucisi. Puterea contesta aceste cifre si sustine ca numraul victimelor este mai mic.