Criza din Ucraina: Armata pe cantar

Statistic, armata ucraineana pare demna de luat in seama, desi este inferioara armatei ruse. Moscova are aproximativ de patru ori mai multe trupe si de doua ori mai multe tancuri, decat Kievul.

Daca Rusia ar fi sa avanseze in estul Ucrainei, fortele armata ucrainiene ar trebui sa poata opune o mai mare rezistenta decat a facut-o mica armata georgiana, in 2008 cand armata rusa a patruns in Georgia in ciuda protestelor internationale.

In realitate, armata ucraineana, este dispersata, nu este pregatita, si duce lipsa de echipamente moderne.

Datorita disensiunilor interne se pune si problema loialitatii militarilor fata noile autoritati de la Kiev.

Rusia Ucraina
Militari 845000 129950
Tancuri 2500 1110
Avioane 1389 221
Nave 171 17

Rusia, in schimb, a facut manevre militare in estul Ucrainei, cu 150.000 de soldati.

De asemenea se poate baza pe unitatile speciale de la Novorossik, si ar putea folosi fortele speciale ale Ministerului de Interne, ale caror pregatire si echipamente ar fi ideale pentru o astfel de operatiune.

Armata ucraineana a mostenit o buna parte a echipamentului sovietic, odata cu castigarea independentei. De aceea, din multe puncte de vedere putea fi considerata o “mai mica armata a Rusiei”, echipata similar dar cu prea putini bani pentru a se moderniza, in ultimii 25 de ani.

Ucraina a participat la cateva aplicatii militare NATO, dar la scara redusa. Forta sa militara a fost modernizata pana la un punct dar este departe de o armata performanta, mare parte a echipamentului fiind mancat de molii sau prost intretinut.

Ucraina este pe cont propriu. Desigur este un partener al NATO, dar nu are nicio garantie de securitate pe care statutul de mebru al acestei organizatii ar oferi-o. Pur si simplu nu se pune problema implicarii NATO in aceasta problema.

Armatele occidentale sunt capabile sa-si demonstreze eroismul doar contra triburilor din Irak,Afganistan, Libia etc. si contra unor armate formate din civili.

Intaririle rusilor

Desi Flota Marii Negre este relativ imbatranita, si printre cele mai mici forte navale apartinand Rusiei, bazele militare din zona au oferit suficienta forta armata pentru a ocupa obiective startegice si pentru a bloca fortele militare ucrainiene in interiorul unitatilor.

In ultimele zile, rusii au trimis intariri si Moscova a anuntat ca in cazul in care vor izbucni confruntari armate vor trimite mai multe trupe in zona.

Pana acum operatiunile militare are rusilor au fost relativ nesangeroase. S-au lovit doar de o rezistenta pasiva din partea unor unitati ucrainiene, care insa au fost lipsite de vreun efect.

Este posibil ca faza initiala a acestei crize sa fie pe final. Insa daca trupele rusilor avanseza in estul Ucrainei, aceasta drama s-ar putea amplifica la un alt nivel.

Cel mai mare pericol este ca o astfel de actiune ar putea starni un razboi civil intre populatia pro-rusa si cei pro-europeni.